Innehållsförteckning
Hur lång tid tar en könsdysfori utredning?
Eftersom könsbekräftande åtgärder innebär stora beslut är det viktigt att utred- ningen får ta den tid som behövs. Vanligtvis tar en utredning inom den special- iserade vården minst ett år, men den kan ta både längre och kortare tid.
Hur blir man diagnostiserad med könsdysfori?
Du behöver inte vara säker på hur du identifierar dig eller om du behöver könsbekräftande behandling för att kunna få en utredning. Syftet med utredningen är att kartlägga och försöka förstå din upplevelse av könsdysfori och vad orsakerna till den är. Med en utredning kan du få rätt diagnos och rätt behandling.
Hur får man HRT i Sverige?
Enligt svensk lag behöver du ansöka till Socialstyrelsens rättsliga råd om du vill ändra personnummer eller opereras i könsorganen. För att din ansökan ska kunna godkännas behöver du ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige och ha ett intyg från en läkare på att du har genomgått utredning.
Hur lång tid tar ett könsbyte?
FAKTAARTIKEL OM KÖNSKORRIGERING: För att komma till en könsidentitetsmottagning behövs remiss från en psykiater. Processen är indelad i olika faser och hela processen tar vanligtvis 2-3 år.
Vad är Könsinkongruens?
Könsinkongruens innebär att din kropp och det kön du tilldelades vid födseln inte stämmer överens med din könsidentitet. Om könsinkongruensen innebär ett lidande för dig kallas det för könsdysfori. Du som upplever könsdysfori kan söka hjälp. Du får först genomgå en utredning.
Hur gör man en Könsutredning?
Du kan få behandling som ändrar din kropp, om du vill. Då behöver du först göra en könsutredning. Det finns speciella utredningsteam på olika platser i Sverige som gör såna utredningar. Ungdomsmottagningen eller vårdcentralen kan hjälpa dig så att du får träffa ett utredningsteam.
Kan Transkvinnor få barn?
Transpersoner med livmoder kan bli gravida och föda barn. En juridisk man som föder barn registreras automatiskt som barnets far, och en juridisk kvinna som bidragit med spermier ska registreras som barnets mor. Transpersoner kan även bli föräldrar genom att dela föräldraskap med två eller flera andra föräldrar.
Är transpersoner opererade?
Könbekräftande vård och behandling kallas den medicinska, sociala och juridiska process som transpersoner kan gå igenom. Det innebär ofta att man ändrar sin kropp så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet. Vanliga könsbekräftande behandlingar är hormonbehandling och olika slags operationer.
Hur många ångrar sig efter Könskorrigering?
En undersökning utförd i Sverige visar att endast 2,2 procent har ångrat sin könskorrigeringsprocess. Uppskattningen grundar sig på antalet människor som ansökt om att återställa sitt juridiska kön till det ursprungliga.
Vad är en CIS man?
Att känna att det mesta som handlar om ens kön stämmer överens med vad andra förväntar sig brukar kallas att vara cisperson. Att vara cis är till exempel om du känner dig som kille, är kille enligt folkbokföring och myndighetsdokument, och har en penis. Ordet cis betyder ”på samma sida”.
Kan transpersoner få mens?
En del transpersoner som menstruerar vill slippa det helt och hållet. Blödningarna kan förstärka vissa negativa känslor och behovet av att ändra delar av sin kropp för att kunna må bättre. Då kan tiden kring menstruationen bli en extra svår period. Det kan vara känsloladdat nog att ha mens oavsett vilket kön man har.
Hur går en könsdysfori utredning till?
Syftet med utredningen är att kartlägga och försöka förstå din upplevelse av könsdysfori och vad orsakerna till den är. Med en utredning kan du få rätt diagnos och rätt behandling. En utredning utförs av ett utredningsteam som är specialiserade på just detta. För att påbörja en utredning behöver du en remiss.