Innehållsförteckning
Hur länge får en EU-medborgare arbeta i Sverige?
Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du alltid rätt att vistas och arbeta i Sverige i tre månader. Du kan alltså arbeta i Sverige även om du inte har ett personnummer. Om du saknar personnummer och ska arbeta i Sverige kan du ansöka om preliminär A-skatt.
Får EU medborgare jobba i Sverige?
Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt.
Hur länge får man stanna i ett annat EU land utan speciellt tillstånd?
Du kan vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera dig där, men du kan behöva anmäla din närvaro. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort eller pass. Om du vill stanna längre än tre månader kan du behöva anmäla bosättning.
Kan man ha arbetstillstånd utan uppehållstillstånd?
För att vara i Sverige i kortare tid än tre månader behövs inget uppehållstillstånd. Medborgare från vissa länder behöver dock visum. Ett visum ger en person rätt att vara i Sverige men personen får inte arbeta utan arbetstillstånd.
Hur länge kan du få permanent uppehållstillstånd för arbete?
För att få permanent uppehållstillstånd för arbete måste du ha arbetat i minst 44 månader. Om du inte kan få permanent uppehållstillstånd kan du i vissa fall få ett fortsatt tidsbegränsat uppehållstillstånd. 2020-04-17 Det här gäller om du är asylsökande som tidigare har haft arbetstillstånd och nu ansöker om ett nytt
Hur länge gäller ett uppehållstillstånd för besök i Sverige?
Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år, men oftast högst sex månader. En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstånd, men kan behöva ett visum. Ett visum är ett tillstånd för att tillfälligt resa in och vara i ett land under högst 90 dagar.
Vad är uppehållstillstånd för att söka asyl i Sverige?
Uppehållstillstånd för att söka skydd (asyl) En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Den som söker asyl lämnar sin ansökan till gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter.