Frågor

Hur lange far romer stanna i Sverige?

Hur länge får romer stanna i Sverige?

Med den fria rörligheten har EU-medborgare rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader utan särskilda krav utöver legitimation. Efter tre månader gäller andra krav. I Sverige har vi inga krav på att man ska anmäla närvaro, varken de första tre månaderna när man kommer till landet, eller när tre månader har gått.

När kom de första tiggarna till Sverige?

Tiggarna dök upp på allvar i Sverige under 2010 och 2011, först i storstäderna, sedan på mindre orter.

Finns det tiggare i Finland?

Bara Sverige och Finland är helt utan tiggeriförbud. Den som rest runt i Europa har säkert lagt märke till hur företeelsen med tiggeri skiljer sig rejält, ibland från land till land och ibland från stad till stad.

Var i Sverige bor de flesta romer?

Av dem utgör den grupp som kallas ”svenska zigenare” cirka 3 000, medan övriga har kommit hit under senare år och har sitt ursprung i Syd- och Östeuropa. Arbetslösheten bland Sveriges romer sägs vara så hög som 80 procent.

När kom alla romer som tigger till Sverige?

Under flera decennier, 1960-, 1970- och 1980-talen, fanns det som regel inga tiggare på gatorna i Sverige, berättar Dick Harrison. – Men med psykiatrireformen 1995, när mentalpatienterna släpptes ut, kom tiggeriet tillbaka. Många kunde inte försörja sig, de drog runt på gatorna och började tigga för sitt uppehälle.

Vilket land kommer alla tiggare ifrån?

Merparten av tiggarna som reser runt i Europa är romer som kommer från två av EU:s fattigaste länder, Rumänien och Bulgarien. Efter att de blev medlemmar av EU 2007 och så småningom fick del av den fria rörligheten har tiggeriet intensifierats.

Var tog tiggarna vägen?

Vart tog tiggarna vägen efter tiggeriförbuden? DN:s granskning i Danderyd och Täby visar att vissa flyttade några meter utanför förbudszonerna, andra några kilometer till en ny kommun. Amide bytte butiken i Danderyd mot Fridhemsplan. – Det var bättre i Danderyd, för där var vi färre, säger hon.

Var är alla tiggare?

Många av de som tigger i Sverige kommer från Rumänien och Bulgarien – länder där det råder stor fattigdom och social utsatthet. Lösningen på problemen är dock inte tiggeri på Sveriges gator och torg. Att tigga är varken en väg ur fattigdom eller utanförskap.

Share this post