Innehållsförteckning
Hur länge ska en verifikation sparas?
att löpande bokföra alla affärshändelser så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbok) och i systematiskt ordning (huvudbok) att se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter. att arkivera räkenskapsinformationen i ordnat skick och på betryggande sätt inom landet under minst 7 år.
Vad reglerar bokföringslagen?
Bokföringslagen (1999:1078) reglerar bl.a. kretsen av bokföringsskyldiga, räkenskapsår, bokföringsskyldighetens innebörd, löpande bokföring och verifikationer, hur den löpande bokföringen avslutas samt arkivering av räkenskapsinformation. Bokföringsskyldig ska enligt bokföringslagen avsluta sina räkenskaper med en årsredovisning,
Vad är ett bokföringskonto?
Ett bokföringskonto är alltså ett konto där du registrerar (bokför) en viss slags affärshändelser. Kontoklassen visar om kontot är ett tillgångs-, skulds-, intäkts- eller kostnadskonto. Exempelvis är pengar i en kassa en tillgång och kontot ”kassa” hör därmed till klassen tillgångskonton.
Har en bokföringsskyldig valt att senarelägga bokföringen?
Bokföringen ska göras på ett varaktigt sätt. Kravet på varaktighet ska vara uppfyllt senast när en affärshändelse ska vara bokförd (se vidare nedan om tidpunkten för bokföring). Har en bokföringsskyldig valt att senarelägga bokföringen förflyttas även tidpunkten för varaktighetskravet i motsvarande mån.
Vilka uppgifter ska finnas på en verifikation?
Vilka uppgifter ska en verifikation innehålla?
- när verifikationen har sammanställts.
- när affärshändelsen har inträffat.
- vad affärshändelsen avser.
- belopp.
- vem som är motpart.
- verifikationsnummer.
- övrigt som behövs för att fastställa sambandet mellan verifikationen och den bokförda affärshändelsen.
Vilka krav ställer bokföringslagen på en verifikation?
En verifikation ska enligt bokföringslagen innehålla vissa uppgifter,
- när den sammanställts (exempelvis fakturadatum),
- när affärshändelsen ha inträffat (exempelvis leveransdag),
- vad den avser,
- vilket belopp den gäller,
- vilken motpart den berör, och.
Vad är Grundbokföring och huvudbokföring?
Grundbokföring och huvudbokföring Skillnaden är att grundboken är strukturerad i kronologisk ordning med den äldsta affärshändelsen först, medan huvudboken är organiserad i kontonummerordning med det lägsta kontonumret först.
Vad ska en systemdokumentation innehålla?
Systemdokumentation skall utgå från hur vi upprättar, präglar och hanterar vår information såväl tekniskt som verksamhetsbaserat. Genom denna gemensamma mall skapar vi enhetliga systemdokumentationer men framförallt säkerhetsställer dess kvalité och funktionalitet.
Kan man spara verifikationer digitalt?
När det gäller till exempel fakturor och kvitton som företaget tar emot från någon annan ska dessa alltid sparas i den form som de togs emot. Det innebär att om fakturan tas emot på papper ska den sparas på papper och om den tas emot i elektronisk form ska den sparas i elektronisk form.