Innehållsförteckning
Hur länge syns belastningsregister?
Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).
Kan arbetsgivare se belastningsregistret?
Arbetsgivaren har rätt att själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med eller inom följande yrkeskategorier: psykiatrisk sjukvård. vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. vård av barn och ungdomar.
Kan polisen se gamla domar?
De flesta handlingar som ingår i domstolars verksamhet, även domar där straff / påföljder syns, blir s.k. allmänna handlingar. Det innebär att allmänheten har rätt att begära ut dessa handlingar, det följer av den s.k. offentlighetsprincipen som gäller i Sverige.
Vilka jobb kollar inte belastningsregistret?
Det finns i dag inget som förbjuder en arbetsgivare att kräva att du ska visa utdrag från ditt belastningsregister när du söker jobb. I en del yrken, som jobb inom skola och barnomsorg, är det däremot ett krav att arbetsgivaren ska se registerutdrag före anställning.
Får arbetsgivare kolla Lexbase?
Även om det på Lexbase gäller domar och inte utdrag ur belastningsregistret (som även innehåller förseelser av mindre art), gör tjänsten att det är fritt fram för arbetsgivare att kolla upp såväl sina medarbetare som potentiell arbetskraft.
Vilka hamnar i polisens belastningsregister?
Alla som har fått en påföljd för brott i Sverige hamnar i Polismyndighetens belastningsregister. Detta oavsett om straffet meddelats genom en dom, ett strafföreläggande eller genom att polisen meddelat en ordningsbot. En meddelad åtalsunderlåtelse framgår också av registret.
Vad syns i ett belastningsregister?
Vad står i belastningsregistret? Belastningsregistret sammanställer domar och strafförelägganden som utfärdats mot dig. I belastningsregistret står endast vilka brott man dömts till. Det står alltså inte något om man är eller har varit misstänkt för ett brott.