Hur löser man kapacitetsbrist?
Genom att koppla ihop byggnader med olika värmebehov med ectogrid™ kan vi utnyttja varandras överskottsvärme. Då används befintlig värme optimalt innan man tillför ny. Och eftersom fler delar på investeringen och ägarskapet blir kostnaderna lägre.
Hur lång tid tar det att bygga ut elnätet?
Att kapa ledtiderna för elnätet har blivit som ett mantra i debatten för att klara den snabba förändringen. Idag tar hela processen runt 10–12 år för högspänningsledningar.
Har vi överskott på el?
Över året har vi ett överskott av el i Sverige, men vissa timmar på året räcker inhemsk produktion inte till, utan då måste vi förlita oss på import från våra grannländer. – Elbrist sker egentligen först om inhemsk produktion och import inte räcker till, vilket inte har inträffat.
Varför byggs inte elnätet ut?
Samtidigt finns flera flaskhalsar i det nationella transmissionsnätet, elnätets motorvägar. Ledningarna har inte längre tillräckligt med kapacitet att föra över lika mycket el som efterfrågas. Ett arbete med att bygga ut och rusta upp pågå men det kommer att ta lång tid.
Är det energibrist i Sverige?
Sedan 2011 har Sverige exporterat mer el än vad som importerats. Med andra ord finns det inte någon energibrist i Sverige utan elbristen består i att el inte produceras där den behövs och när den behövs.
Har vi elöverskott i Sverige?
Under 2020 minskade både elproduktionen och elanvändningen i Sverige. Men sammanlagt hade vi ett elöverskott för året där nettoexporten av el uppgick till 25 TWh. Andelen vindkraft har ökat från 11 procent till 17 procent av totala elproduktionen vilket innebär en ökning av den förnybara elproduktionen.
Har Sverige Elunderskott?
Sedan nedläggningen av flera lokala produktionsanläggningar finns det idag ett elunderskott i södra Sverige (Elområde 4). Det gör att elförsörjningen i södra Sverige är beroende av import från andra elområden.