Frågor

Hur man far ut en forundersokning?

Hur man får ut en förundersökning?

Man kan inte begära ut ett förundersökningsprotokoll medan förundersökningen pågår, då den då omfattas av förundersökningssekretess (18 kap. 1 § OSL). När förundersökningen är avslutad kan du däremot begära ut den hos antingen polisen eller domstolen i fråga. Du kan läsa mer om hur du begär ut en allmän handling här.

Hur får man tag i gamla domar?

Äldre handlingar som domstolen inte längre har i sina arkiv kan finnas hos Riksarkivet (Riksarkivets hemsida). Äldre handlingar från tingsrätterna i Stockholm och förvaltningsrätten i Stockholm återfinns istället hos Stockholms riksarkiv. Äldre handlingar från Malmö tingsrätt finns på Malmö stadsarkiv.

Vem får vara med på rättegång?

Den som har blivit utsatt för brott (målsägande) eller blivit vittne till ett brott kan bli kallad till rättegång. Man får då ett brev hem som är en kallelse. I kallelsen står det att man måste komma till rättegången. Alla som blir kallade till rättegången ska berätta för tingsrätten om brottet.

Kan man besöka en rättegång?

De flesta rättegångar vid hovrätten är offentliga. I vissa mål förekommer det dock att rätten beslutar att förhandlingen ska hållas inom stängda dörrar. Rätten kan besluta att personer som är under 18 år inte får närvara.

När ska en förundersökning inledas?

En förundersökning, det vill säga en brottsutredning, ska inledas så snart ett brott har kommit till polisens kännedom. Förundersökningen har två syften. Den ska dels utreda vem som kan misstänkas för brottet, dels bedöma om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal.

Vad är ett polisförhör?

Under ett förhör kontrollerar polisen din identitet och du får veta vad du är misstänkt för. Du får möjlighet att lämna din berättelse om det inträffade och din inställning till det du är misstänkt för. Du har rätt att begära att en advokat närvarar vid förhöret och också rätt att inte uttala dig.

Share this post