Frågor

Hur man kan skydda sig mot stralning?

Hur man kan skydda sig mot strålning?

Länsstyrelsen kan rekommendera skyddsåtgärderna inomhusvistelse och att äta jodtabletter som skydd mot strålning. Vid inomhusvistelse ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4.

Hur mår man efter strålning?

Hur mår man efteråt? Eftersom strålbehandlingen påverkar även de friska cellerna i kroppen kan den ge biverkningar. Vilka biverk- ningar man får beror bland annat på var tumören sitter och hur mycket strålning man får. Trötthet är relativt vanligt och man kan dessutom få biverkningar i form av till exempel hudrodnad.

Kan man köra bil efter strålbehandling?

Vanligen ska du inte köra bil under strålbehandlingen, fråga din läkare vad som gäller för dig. Transporter till och från behandlingen kan lösas med sjukresor. Trötthet är den vanligaste biverkningen av strålbehandling. Ofta uppträder tröttheten efter 2- 3 veckor.

Vad är strålbehandling?

Strålbehandling är en vanlig behandling vid många olika former av cancer. Behandlingen kan användas för att ta bort en cancertumör, för att bromsa sjukdomen eller lindra symtom. Det gör inte ont att få strålbehandling men den kan ge biverkningar.

Hur ofta ger strålbehandling upphov till biverkningar?

Ibland ger strålbehandling dock upphov till sena biverkningar. Den vanligaste av dem är en lungreaktion som kallas för strålpneumonit. Det förekommer hos patienter som fått strålbehandling mot lungvävnaden. Symtomen är hosta, andtäppa och feber. Strålpneumonit uppstår 1–6 månader efter strålbehandlingen.

Hur kan man ge strålbehandling mot cancer?

Strålbehandlingen riktas vanligtvis direkt mot tumören eller metastasen. Om cancern har spridit sig långt, kan man ibland strålbehandla till exempel hela överkroppen. Man kan ge strålbehandling antingen utvärtes med hjälp av en strålbehandlingsutrustning eller invärtes genom att föra strålningskällan på ett eller annat sätt in i kroppen.

Share this post