Frågor

Hur manga ganger kan man skjuta upp en rattegang?

Hur många gånger kan man skjuta upp en rättegång?

ex. sjukdom eller avbrott i trafiken ( 32 kap. 4 & 8 § RB). Det finns ingen preskriptionstid eller någon maxgräns på hur många gånger en huvudförhandling kan skjutas upp och just nu skjuts dessvärre fler rättegångar upp pga rådande omständigheter med Covid-19.

Vad innebär en återremiss?

En återremiss innebär normalt att ett ärende överlämnas för ytterligare utredning till den nämnd som lagt förslaget. Bordläggning av ett ärende innebär att beslut i det bordlagda ärendet avvaktas under en viss tid och under denna tid får ärendet inte beredas.

Hur många gånger kan ett ärende återremitteras?

Det går bara att använda dem en gång i varje ärende. I en nämnd kan inte en minoritet återremittera ett ärende.

Vad är det för skillnad mellan bordläggning och ajournering?

Bordläggning ska inte förväxlas med remiss eller återremiss, där församlingen begär ytterligare beredning och mer beslutsunderlag av en annan instans. Bordläggning ska inte heller förväxlas med ajournering, där sammanträdet tar ett kortare eller längre uppehåll.

Varför bordläggning?

Ärendet bereds och bordläggs Inför debatt och beslut i kammaren bordläggs ärendet, vilket betyder att det anmäls till kammaren av talmannen. Tanken med bordläggningen är att ledamöterna ska hinna ta del av förslaget i god tid innan det är dags för debatt och beslut.

Vad innebär Återremittering?

Återremiss är när en styrelse eller annat beslutande organ avstår från att fatta beslut, utan i stället skickar tillbaka ärendet för ytterligare behandling, säger man att de återremitterar ärendet.

Vad är en minoritetsåterremiss?

I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsåterremiss. Önskas ytterligare återremiss vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.

Vad krävs för återremiss?

Återremiss: Du finner att beslutsunderlaget i ett ärende inte är tillräckligt. Du vill att ett ärende ska gå tillbaka till kommunstyrelsen eller en nämnd/bolagsstyrelse för att utredas ytterligare. I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det.

Share this post