Innehållsförteckning
Hur många gör könsbyte i Sverige?
Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige, fördelat på 1/3 som får ett manligt juridiskt kön och 2/3 som får ett juridiskt kön som kvinna.
Vad är Stopphormoner?
Om du är under 18 år och är i kontakt med den könsbekräftande vården kan du ibland få hormonblockerare, ett läkemedel som även kallas stopphormoner eller pubertetsblockerare. Hormonblockerare är en medicin som gör att kroppen inte producerar mängder av hormon som påverkar kroppen i en riktning du inte vill.
Hur vanligt är könsdysfori?
År 2018 var det totalt knappt 6 000 personer, 0,6 promille av befolkningen, som hade någon könsdysforidiagnos i Sverige. Eftersom allt fler personer söker hjälp och blir utredda för könsdysfori tror Socialstyrelsen att antalet personer som också får en fastställd diagnos, efter en preliminär, kommer att öka.
Varför får man könsdysfori?
Orsakerna till könsinkongruens och könsdysfori är ännu okända men allt fler studier pekar mot att hjärnans utveckling under fostertiden sker på ett annat sätt än hos personer som inte har könsinkongruens.
Hur många genomgår könskorrigering?
2008 fick 28 flickor i åldern 10–19 år vård för könsdysfori, visar Socialstyrelsens statistik. 2017 var 536 flickor i samma åldersgrupp inskrivna. Behandlingen är internationellt vedertagen, både vården och transpersoner vittnar om hur den minskat människors lidande.
När får man Könskorrigera?
Könsbyte regleras i lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall. För att kunna ges tillstånd till ny juridisk könstillhörighet och könskorrigerande kirurgiska ingrepp kräver lagen att den som ansöker om könsbyte ska vara minst 18 år gammal och måste ha bott i landet minst ett år.
Vad är Könsinkongruens?
Könsinkongruens innebär att din kropp och det kön du tilldelades vid födseln inte stämmer överens med din könsidentitet. Om könsinkongruensen innebär ett lidande för dig kallas det för könsdysfori. Du som upplever könsdysfori kan söka hjälp. Du får först genomgå en utredning.
Hur vanligt är Könskorrigering?
Det är inte ovanligt att transpersoner upplever ett behov av kirurgiska ingrepp i könsorganen i könsbekräftande syfte, utan att för den sakens skull även känna ett behov av att ändra sitt juridiska kön. Idag måste transpersoner byta sitt juridiska kön för att få genomföra vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.
Hur många genomgår Könskorrigering?
Hur får man könsdysfori?
Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet och att det innebär ett lidande för dig. Du som har könsdysfori kan få behandling för att må bättre. Det kallas för könsbekräftande behandling. Vilket kön du känner dig som brukar kallas för könsidentitet.
Hur får man könsdysfori diagnos?
För att få genomgå könsbekräftande behandling via den offentliga vården krävs en könsdysforidiagnos. Diagnosen kan bara ställas av könsutredningsteam. Första steget till att få diagnosen är att påbörja en utredning hos något av dessa team. Det finns team både för barn (personer under 18 år) och vuxna.