Hur många har problem med sköldkörteln?
Hypotyreos är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Risken att drabbas ökar med ålder, om man är kvinna eller har en nära släkting som är drabbad. Under 2021 behandlades 7,6 % av kvinnorna och 1,7 % av männen i Sverige med sköldkörtelhormon. Bland kvinnor över 20 år var andelen 9,7 %.
Hur många har sköldkörtelsjukdom i Sverige?
Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Under 2019 behandlades nära en halv miljon svenskar för hypotyreos. Det är ungefär lika många som behandlas för diabetes.
Vad är sköldkörteln?
Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.
Kan du plötsligt upplever något fel med sköldkörteln?
Om du plötsligt upplever oro, depression, oförklarliga humörsvängningar eller ångestattacker kan det bero på att kroppen försöker tala om för dig att något är fel med din sköldkörtel. Kroppssmärtor. Plötsliga smärtor i muskler, leder eller senor kan vara ett tecken på en hormonell rubbning hos sköldkörteln.
Vad påverkar Sköldkörtelns hormoner?
Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.
Vad är underproduktion av sköldkörtelhormon?
Underproduktion av sköldkörtelhormon går under benämningen hypertyros och innebär låg ämnesomsättning. Det är vanligare än överproduktion av sköldkörtelhormon, vilket går under benämningen hyperthyreos och innebär förhöjd ämnesomsättning.