Innehållsförteckning
Hur många personer i en grupp?
Det finns många teorier om vad som är den optimala gruppstorleken. En vanlig tanke är att försöka få till en grupp på ca 5-8 personer för att få den bästa kombinationen av effektivitet, produktivitet och kreativitet. Är gruppen större än detta så bör ni motivera för er själva varför de extra medlemmarna ska vara med.
Vad kännetecknas en grupp av?
Gruppen definieras av medlemmarnas gemensamma mål och normer. Den kan också kännetecknas av deras snarlika sociala status (se nedan). Se även referensgrupp. Självstyrande grupp – exempel kan vara ett kollegium/arbetslag som via delegering hanterar en stor mängd ansvar och befogenheter.
Hur stor kan en grupp vara?
Det finns inte någon exakt siffra på optimal gruppstorlek. Allt beror på den uppgift som gruppen ska lösa och om och hur man är beroende av varandra för att lösa uppgiften. Generellt är risken med för små grupper, färre än fyra, att deras samlade kompetens och begränsade perspektiv i längden kan bli hindrande.
Vad är IMGD?
IMGD, eller Intergrative Model of Group Development, är den första statistiskt varierade modellen för gruppers utveckling. IMGD är utvecklad av den amerikanska psykologiprofessorn Dr. Susan A. Wheelan, som sedan 70-talet sammanställt tidigare teorier och studerat en lång rad grupper.
Vad finns det för olika typer av grupper?
Förutom indelningen mellan formella och informella grupper så brukar vi namnge andra typer av grupper, två sådana exempel är referensgrupper och primärgrupper. Båda dessa två typer av grupper har stor inverkan på oss som individer. Referensgrupper är de grupper som vi ser upp till och vill tillhöra.
Vad finns det för olika grupper?
Primärgrupper är sådana där gruppmedlemmarna samlats för att de hör ihop av sociala eller känslomässiga skäl. Exempel på primärgrupper är familjen, vänkretsen, bastuklubben… Sekundärgrupper är grupper som ofta sammanförts av andra än gruppmedlemmarna själva.