Frågor

Hur minskar man loneskillnader?

Hur minskar män löneskillnader?

Dela mer lika på föräldraledigheten.

  • Arbeta heltid och få ihop livspusslet.
  • Arbeta hela arbetslivet med hälsan i behåll.
  • Bättre etablering för utrikes födda kvinnor.
  • Minskad könssegregering på arbetsmarknaden.
  • Trygghetssystemen viktiga för ekonomisk jämställdhet.
  • Löneskillnaderna behöver minska.
  • Hur ser löneskillnaderna ut mellan kvinnor och män i Sverige jämfört med i andra länder?

    Löneskillnaden minskar Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar. År 2020 var kvinnors lön i genomsnitt 90,2 procent av mäns. Sedan år 2005 har kvinnors löner ökat med i genomsnitt 3,7 procent per år. Motsvarande ökning för männen är 2,9 procent.

    Hur kan män förklara löneskillnaderna?

    Den viktigaste orsaken till löneskillnaden mellan könen är att kvinnor och män i stor utsträckning arbetar i olika yrken med olika löneläge. Det bidrar också till att löneskillnaden är olika stor i olika sektorer. Störst är den i regionerna och minst i kommunerna.

    Finns det några tecken på att löneskillnaderna håller på att minska?

    En förklaring till att löneskillnaderna långsamt minskar är att fler kvinnor arbetar i manligt dominerade yrken och att fler män jobbar i kvinnligt dominerade yrken. Inte minst bland tjänstepersoner har balansen blivit bättre, vilket är positivt och kan bidra till fortsatt jämställda löner.

    Hur stor skillnad är det mellan mäns och kvinnors löner inom olika branscher?

    Som framgår av tabellen hade kvinnor i genomsnitt 90,1 procent av mäns lön år 2019, det vill säga att löneskillnaden mellan kvinnor och män var 9,9 procent (100-90,1). Variationen mellan olika sektorer är stor. Störst var löneskillnaden inom regionerna: 18,8 procent.

    Finns lönediskriminering?

    Skillnader i lön mellan olika personer måste vara sakliga i förhållande till de lönekriterier som gäller på en arbetsplats. Om lönen sätts olika, trots att det inte finns saklig grund , innebär det en så kallad osaklig löneskillnad och i vissa fall även lönediskriminering .

    Share this post