Hur mycket får man låna för att starta eget?
Ett lån för att starta eget kan vara allt från 10 000 kronor till flera hundra tusen. Vid en låneansökan gör långivaren en helhetsbedömning av företagets framtidsmöjligheter. Ett etablerat företag som kan visa att företagsidén fungerar har en lägre risk, medan ett nytt och oprövad koncept innebär en högre risk.
Vad som krävs för att starta ett eget företag?
Kort guide för att starta eget
- Vad är din affärsidé?
- Vilka är dina kunder?
- Undersök marknaden.
- Vad är ditt mål med företagandet?
- Vilken företagsform är bäst att välja?
- Gör en affärsplan.
- Hur ska du finansiera uppstarten av företaget?
- Registrera ditt företag och firmatecknare hos Skatteverket.
Får man bidrag när man startar eget?
Om du är arbetssökande och ska starta nytt företag så finns möjligheten att få stöd från Arbetsförmedlingen, så kallat ”stöd till start av näringsverksamhet”. Det är det som ofta kallas för starta eget-bidrag. Stödet innebär att du får bidrag en tid när ditt företag är nystartat som hjälper dig att försörja dig.
Hur mycket kan ett nystartat företag låna?
Statliga Almi är ett annat alternativ för nystartade företag. Almi har till uppgift att gå in med finansiering i olika skeden i svenska företag, och för nystartade företag erbjuds något som kallas Mikrolån. Det handlar om lån på upp till 200 000 kr som kan betalas ut till enskilda firmor och små aktiebolag.
Är det svårt att få starta eget-bidrag?
Förutsättningen för att du ska få stödet är att din affärsidé har goda förutsättningar för att bli lönsam och kan försörja dig på lång sikt. Du kan inte beviljas stödet om den verksamhet du ska bedriva är inom en bransch där det är svårt för arbetsgivare att hitta kompetens.
Hur svårt är det att få starta eget-bidrag?
För att ansöka om bidraget så måste du dessutom vara arbetslös och uppbära a-kassa minst en dag. Dessutom måste bidraget godkännas av arbetsförmedlingen innan du får registrera f-skatten(bolaget). Är det då lätt att få. Du måste ihop med din handläggare på arbetsförmedlingen ta fram en hållbar affärsplan.