Innehållsförteckning
Hur påverkar högt blodtryck synen?
Diabetes, och ibland högt blodtryck, kan göra så att du får förändringar på blodkärlen i näthinnan vilket orsakar blödningar. Hur mycket blödningarna påverkar din syn beror på hur stora de är och var de sitter. Det här kallas för diabetesretinopati eller retinopati vid högt blodtryck.
Kan man dricka vin när man har högt blodtryck?
Även små mängder alkohol kan äventyra hjärtfunktionen för den som har högt blodtryck. För personer med högt blodtryck så kan redan små mängder alkohol försämra funktionen i hjärtats vänstra kammare.
Kan högt blodtryck påverka minnet?
För sitt avhandlingsarbete har Lena Kilander undersökt 1000 70-åringa män i Uppsala, som följts sedan 50 års ålder. Resultaten visar nu att de män som hade högt blodtryck vid 50 års ålder fick sämre resultat vid minnestestningen 20 år senare, detta oavsett utbildningsnivå eller om de haft stroke.
Vad är orsaken till högt blodtryck?
Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.
Vad är ögonskada vid behandlingskrävande högt blodtryck?
Ögonskada vid behandlingskrävande högt blodtryck (hypertoni) yttrar sig som förändringar i små blodkärl, så kallade arterioler, i ögats näthinna. Det tar oftast många år innan man kan påvisa förändringarna i näthinnan. Vid bristfällig behandling kan blodkärlsförändringarna presentera sig snabbt med synrubbningar.
Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?
Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.
Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.