Innehållsförteckning
Bilderna kan påverka deras självkänsla och humör, öka risken för kroppsmissnöje och ätstörningar. Det slår en ny sammanfattande studie fast. Trots att de flesta barn och unga vet att många av bilderna de ser på sociala medier är manipulerade och ansikten och kroppar fixade, påverkas de, visar forskningen.
Sociala medier tar allt större plats i människors vardag vilket kan leda till ätproblematik samt en förvrängd kroppsuppfattning. Detta kan i vissa fall leda till en ätstörning (Thompson & Heinberg, 1999).
Hur sociala medier påverkar självkänslan?
Sociala medier är en bidragande faktor till att människor hamnar i en situation av beroende och kontrollbeteende, detta i sin tur kan generera negativa effekter som påverkar den enskilda individens välbefinnande medföra lägre självkänsla och brist på motivation (Oberst, Wegmann, Stodt, Brand & Chamorro 2016).
På vilket sätt och varför ger media en felaktig bild av skönhetsidealen?
Den ideala kvinnofiguren kan sägas vara, att man har en kroppsbyggnad som är smal men ändå feminin, att man har en liten midja och lite kroppsfett. Till exempel i reklamer används mycket bildmanipuleringsprogram för att få modellerna att se perfekta ut och för att framföra den produkt man säljer på bästa möjliga sätt.
Risken för depression hos ungdomar ökar redan efter två timmars användning per dag och självmordsfrekvensen ökar redan efter fem timmars användning per dag av sociala medier (Gyllenberg 2018). Det finns idag forskning som visar på att användningen av sociala medier kan kopplas till en sämre psykisk hälsa.
Vilka sjukdomar kan kopplas till kroppsideal och ätstörningar?
Forskarna såg också att genvarianter som ökar risken för anorexia nervosa är kopplade till personlighetsdraget neuroticism och till tvångstankar. Det stämmer med tidigare forskning som observerat att neuroticism, ångest och tvångstankar är vanligare bland personer med ätstörningar.
Hur påverkar sociala medier barns självkänsla?
Enligt Poa Samuelberg, psykolog på Rädda Barnen, ger det snabba gensvaret på sociala medier oerhörda kickar, vilket gör att man vill lägga ut mer och mer. Det gör att barn lätt anpassar sig efter den norm som gäller för bilder i dag. Får du fler likes när du poserar på ett visst sätt tenderar du att göra det mer.
Hur påverkar sociala medier vår psykiska hälsa?
Analysen visar att skärmtiden har ett samband med elevers psykiska hälsa. Hansen (2019, s. 142) skriver att barn och ungdomar med skärmtiden över två timmar ökar risken för depression. Ångest och depression är dubbelt så vanligt bland de som använder skärmar sju timmar per dag än de som är sparsamma med skärmtiden.
Vad ska man göra åt kroppsideal?
Idag ska den ideala kvinnan vara smal, hård och vältränad. Kontroll över kroppen visar att man också har kontroll över sitt jag, sitt liv och sin omvärld. Men så har det inte alltid varit. För hundra år sedan skulle den perfekta kvinnan också vara smal och tunn – men då hyllades samtidigt svagheten och sjukligheten.
Hur påverkar skönhetsideal ungdomar?
Idealen får tjejerna att känna ett större kroppsmissnöje och kan ge sämre självkänsla som kan leda till psykisk ohälsa. Slutsats: Eftersom studierna belyser att unga tjejer internaliserar ideal från media i högre utsträckning desto mer de exponeras för den, drar vi slutsatsen att det finns ett samband.