Frågor

Hur psykologin borjade och utvecklades?

Hur psykologin började och utvecklades?

Psykologi blev inte vetenskaplig disciplin förrän i slutet av 1800-talet. Innan var det teologer och filosofer som intresserade sig för människans själsliv. Psykologi är alltså läran om människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor.

Hur uppstod psykologin i Sverige?

Psykologin utvecklades först under slutet av 1800-talet som en självständig ve- tenskap. Vid svenska universitet var psykologin från 1910-talet sammankopplad med pedagogiken. Pedagogik som akademiskt ämne inrättades först i Uppsala 1909, därefter i Lund 1913, i Göteborg 1918 och i Stockholm 1937.

Vad brukar man prata om i psykologi?

Inom psykologi brukar man prata om fem stora perspektiv: psykoanalysen, beteendeperspektivet, humanistisk psykologin, kognitiv och biologisk psykologi. Att det förekommer så många olika förklaringsmodeller kring människan beror på att det är svårt att säkert fastställa varför människor tänker, känner och beter sig som de gör.

Vad är kunskap inom psykologi?

Kunskap inom psykologi används ofta vid utvärdering, diagnosticering och behandling av psykisk ohälsa, men även för att lösa olika problem inom mellanmänskliga situationer och interaktioner. En psykolog kan ha olika roller: forskning, undervisning, klinisk praktik, rådgivning och psykoterapi.

Var psykologi ett eget ämne?

Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.

Hur delades psykologin in i två inriktningar?

Under 1800-talet delades psykologin in i två skilda utvecklingslinjer, en mer filosofisk och en mer fysiologisk. Två personer som representerade dessa två inriktningar var John B. Watson (1878-1958) och Sigmund Freud (1856-1939). Watson var en av de som menade att psykologin borde bygga på forskning och experiment.

Vad är psykologiska perspektiv?

Psykologiska perspektiv. Några av de särskilda perspektiv som delat in psykologin i olika tankeinriktningar och förklaringsmodeller, vilka både avviker och överlappar varandra är neuropsykologi, behaviorism, kognitiv psykologi, genetisk psykologi och psykoanalys.

Share this post