Innehållsförteckning
- 1 Hur ser de ovan nämnda perspektiven på lärande behaviorism kognitivt perspektiv pragmatism och sociokulturellt perspektiv på språkets betydelse för elevers lärande?
- 2 Vad kan betygen göra med elevers självbilder eller identiteter ur ett existentiellt perspektiv?
- 3 Hur ser behaviorismen på lärande?
- 4 Vad gör betygen med relationen lärare och elev ur ett existentiellt perspektiv?
- 5 Vad är matematik som skolämne?
- 6 Vad innebär det kognitiva perspektivet Vad är grundtankarna?
Hur ser de ovan nämnda perspektiven på lärande behaviorism kognitivt perspektiv pragmatism och sociokulturellt perspektiv på språkets betydelse för elevers lärande?
Sociokulturellt perspektiv I det sociokulturella perspektivet ses inte lärandet och kunskapen som något som växer fram hos en människa i ett socialt samspel utan att de psykologiska feno- menen faktiskt finns i själva interaktionen. Människan och världen är inte två olika system utan utgör tillsammans en helhet.
Vad kan betygen göra med elevers självbilder eller identiteter ur ett existentiellt perspektiv?
Trots allt är mötet mellan elev och lärare något som oundvikligen sker hela tiden i skolan. Vår identitet formas i möten med andra. En del av grunden i den identiteten består av vår självkänsla, därför tror vi att läraren som person kan påverka elevens självkänsla i mötet med eleven och därmed även identiteten.
Hur samhälle och kultur påverkar en individs villkor för lärande?
Svenska elevers resultat fortsätter att rasa i en rad ämnen, inte minst i matematik. Pisa-mätningen visar att svenska elever nu presterar under OECD-genomsnittet i såväl matematik, som läsförståelse och naturvetenskap. – Såväl elevernas som lärarnas kompetens sjunker.
Hur ser behaviorismen på lärande?
Behaviorismen bygger på en empirisk idétradition, vilket innebär att lärandet grundar sig i de fysiska erfarenheter som människor gör. Konkret och verkligt ses det yttre beteendet som, medan tänkande och andra mentala förlopp inte antas existera.
Vad gör betygen med relationen lärare och elev ur ett existentiellt perspektiv?
När lärare betygsätter sina elevers kunskaper vägs även annat än kunskaperna in. Det är något som äventyrar likvärdigheten och rättssäkerheten, visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.
Vad är skolämnet matematik?
Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta matematiskt. Det innefattar att utveckla förståelse av matematikens begrepp och metoder samt att utveckla olika strategier för att kunna lösa problem och använda matematik i samhälls- och yrkeslivet.
Vad är matematik som skolämne?
Undervisning i matematik är obligatoriskt när det gäller grundskolorna i Sverige. I de lägre årskurserna handlar matteundervisningen om de kunskaper som behövs i vardagliga sammanhang. Några av de saker som man lär sig de första åren i matteundervisningen är addition, subtraktion, multiplikation och division.
Vad innebär det kognitiva perspektivet Vad är grundtankarna?
Ett intellektuellt förhållningssätt som tar hänsyn till tänkande, minne, språk, problemlösning, inlärning, perception. Du har olika grundantaganden om verkligheten och detta påverkar sättet att uppfatta omvärlden som i sin tur påverkar våra känslor och vårt.