Hur ser teatern ut idag?
När det gäller teater och teateryrket finns det idag flera olika kategorier, exempelvis barnteater och musikaler. Teater har funnits och underhållit oss sedan flera hundra år tillbaka, redan på 2500-talet före Kristus. På den tiden var det främst religiösa pjäser om olika myter.
Vad fyller teatern för funktion?
Vad kan teatern vara? Vi är också intresserade av klassiska texter. Shakespeare och Strindberg hade flera beröringspunkter än vi hade väntat oss med det vi nu höll på med. Vi fann att teatern kan vara en länk mellan inre omställning och en samhällelig.
Hur gammal är teatern?
Historia. De första belagda skådespelen var årliga religiösa föreställningar som handlade om myten om Osiris och Isis under 2500-talet f.Kr.
Vart kommer teatern ifrån?
Teatern i västvärlden den har kommer ur de årliga Dionysosfesterna som man hade i Grekland under antiken. Då varje år så ställde man till med en fest till guden Dionysos ära och för denna tradition så byggde man arenor för att bland annat hålla med körsång.
Hur var teatern under antiken?
Teater i det antika Grekland utspelades alltid i amfiteatrar och var således en form av friluftsteater. Amfiteatrarna bestod av cirkelformade läktare av sten, som ibland var helt slutna och ibland öppna. Scenen var helt enkelt det runda utrymmet i botten av cirkeln av läktare. Denna yta kallades orchestra.
Hur utvecklades teatern?
Under 400-talet f.kr. Blev Aten en kulturell och ekonomisk storstan. Där uppstod den teaterkonst som sedan utvecklades till den moderna teatern vi har idag. Det var under fester till guden ”Dionysos” som man sjöng till varandra och som senare utvecklades till teaterspel.
Varför behövs teater?
Teater gör världen till en lite bättre plats. Det är vi säkra på. För oavsett om du ser en nyskriven pjäs eller en hundraårig klassiker vidgas dina vyer. Teater ger inblick i och förståelse för andras liv.
När uppstod teatern?
När kom teatern till Sverige?
Dramatiska teatern har varit en nationalscen ända sedan den instiftades av Gustav III år 1788, men då med hemvist i en helt annan byggnad. Gustav III:s inspiration kom bland annat från Comédie Française i Paris och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.