Innehållsförteckning
- 1 Hur ser villkoren ut i Sverige på arbetsmarknaden?
- 2 Vad är karaktäristiskt för den svenska modellen för välfärd?
- 3 Hur har Sveriges arbetsmarknad förändrats i Sverige de senaste 60 åren?
- 4 Hur har arbetsmarknaden förändrats över tid?
- 5 Hur har arbetsmarknaden förändrats?
- 6 Hur har Saltsjöbadsavtalet påverkat Sverige?
Hur ser villkoren ut i Sverige på arbetsmarknaden?
I Sverige delas arbetsmarknaden in i den privata och den offentliga sektorn. Den privata sektorn, som till skillnad mot den offentliga sektorn är vinstdrivande, sysselsätter flest människor i Sverige. Till den privata sektorn räknas både mindre och större företag som inte ägs av staten.
Vad är karaktäristiskt för den svenska modellen för välfärd?
Den svenska modellen kan sägas bestå av tre grundpelare: en arbetsmarknad som underlättar omställning, generell välfärdspolitik och ekonomisk politik för öppenhet och stabilitet.
Hur ser du på att arbetsmarknadens utveckling?
Högsta sysselsättningsgraden under år 2020 noterades i januari samt februari och motsvarade 68,4 procent. Den lägsta andelen uppmättes under juni till 66,4 procent. Vad som är glädjande kring detta är den relativt snabba återhämtningen som skett efter bottennoteringen under juni.
Hur har Sveriges arbetsmarknad förändrats i Sverige de senaste 60 åren?
Svensk arbetsmarknad har genomgått stora förändringar under de gångna 20 åren. En förändring som är allmänt känd är förskjutningen inom svensk arbetsmarknad från tillverkningsindustri till servicenäringar, där arbetskraften inom tillverkningsindustrin minskat från omkring 20 % 1993 till under 15 % 2008.
Hur har arbetsmarknaden förändrats över tid?
Vilka förändringar har vi nyligen genomgått och vilka pågår inom arbetsmarknaden?
I dagsläget har drygt 85 procent i åldrarna 25–64 minst en gym- nasieutbildning och nästan hälften av dem har en eftergymnasial sådan. Vid tidigare teknikskiftenn har ofta en högre utbildning varit ett vaccin mot arbetslöshet, men AI och digitalisering för- ändrar även jobbens innehåll för de med hög utbildningsnivå.
Hur har arbetsmarknaden förändrats?
Hur har Saltsjöbadsavtalet påverkat Sverige?
Det ledde till politiska påtryckningar om att lagstifta om regler för stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen.