Innehållsförteckning
Hur ska en dressyrsadel ligga?
Sadeln bör ha en bred anläggningyta och ligga an mot hästens rygg så att trycket jämnas ut. Ha inte för långa sadlar på hästar med korta ryggar, som till exempel ponnyer, islandshästar och araber. Sadeln bör inte hindra bogens och frambenens rörelse. Sadeln får inte trycka på hästens ryggrad eller manke.
Hur mäter man Bomvidden på en sadel?
Mäta bomvidd & bomvinkel Glid med fingrarna bakåt över bogbladet tills fingrarna gräver in i överkanten av skulderbladbenet. Flytta sedan fingrarna uppåt tills du lokaliserar bakre översta hörnet av benet. Sedan markerar du en punkt tre fingrar (5 cm) bakom denna punkt av bogbladets spets.
Hur vet man hur många tum en sadel är?
Mätning av ditt lårben gör du genom att sitta rakt på en stol och mäter från knäskålen till vecket där höften möter överkroppen. Måtten på en sits mäts alltid i engelska ”inch” (tum) varav en inch motsvarar 2,54 cm. Så en normal 17,5” sits motsvarar ca. 44,5 cm i längd vilket alltså ska motsvara din lårbenslängd.
Hur tillverkas en sadel?
De allra flesta sadlar är uppbyggda på en bom. Sadlarnas bommar är oftast gjorda i trä eller metall, men gjuts ibland även i plast. Nu för tiden finns även uppblåsbara bommar och kuddar (jargong paddar) för att man skall slippa stoppa om sadlarna och för att få en bättre tryckfördelning.
Vad räknas som normal Bomvidd?
17-17,5″ är den storlek som de flesta använder, men det finns sadlar upp till 18,5″. Bomvidden och bommens form avgör hur sadeln ligger på hästen. Bomvidderna anges oftast i small, medium, vid, x-vid osv. I dag finns det flera sadlar som har olika system som gör att man kan justera bomvidden t.
Hur vet man om sadeln passar ryttaren?
När ryttaren suttit upp och ridit en stund ska man kontrollera att man kan få in 2-3 fingrar mellan manke och sadel. Viktigt! Sadeln får aldrig slå i hästens manke och tornutskott. Om sadeln är för vid (även om den inte slår i manken) så faller den ned fram och börjar sedan glida bakåt.