Hur urvattna Sillfileer?
Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar. För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden.
Kan man äta Inläggningssill direkt?
Följ receptet. Var noga med att följa receptet – du kan INTE utesluta i ättika, salt och socker om du vill lägga in egen färsk och tinad fryst sill som ska vara HÅLLBAR. Äter du sillen direkt kan du göra som du vill – då blir det som att äta vilken rå marinerad fisk som helst – men hållbar är den inte.
Är inlagd sill tillagad?
Inlagd strömming (ättikströmming) är stekt strömming eller sill som lagts in i ättika och socker med lök och kryddor, som sedan fått ”dra” i ett par dagar. Färdig inlagd strömming finns vanligtvis att köpa i dagligvarubutiker. Inlagd sill används som smårätt, förrätt, på smörgåsbordet eller på smörgås.
Vilken Inlagd sill är godast?
Bäst-i-test.se (2021) Högst betyg fick Favorit Senapssill som har en välbalanserad med fast konsistens och söt senapssmak. På andra plat kom Abba inlagd sill som har en perfekt avvägd sälta och syra med lätt touch av smak.
Hur saltar man in strömming?
Varva fisken med grovt salt, börja och sluta med saltet. Lägg på en tallrik med en tyngd, t ex en rentvättad sten, så att fisken hålls nere i den lag som bildas. Ställ den i kylskåp. Fisken är färdig att äta efter 1-4 veckor.
Hur urvattnar du salt fisk?
- Lägg sillarna eller filéerna 3-4 liter kallt vatten.
- Om det är filéer, låt dem urvattnas i 6-8 timmar.
- Om det är hela sillar, låt dem urvattnas i ett dygn.
Hur tidigt kan man lägga in sill till jul?
Senast tre dagar före jul är bra, men för inlagd sill tycker jag det blir godare om den får stå någon vecka. Det snabbaste är att köpa 5-minuterssill, det är ypperligt om du har ont om tid. Lätt och snabbt. Här har du tre enkla och goda recept på olika sillar för julen.
I vilka länder äter man inlagd sill?
Inlagd sill av olika slag har i såväl Sverige som Finland en självklar plats på matbordet, särskilt vid högtider som jul, påsk och midsommar. Att lägga in sillen i en lag av salt, ättika och kryddor är ett sätt att konservera fisken.
Hur ofta kan man äta inlagd sill?
I synnerhet under vintern är D-vitamin en bristvara. Därför går det bra att äta inlagd sill flera gånger i veckan. Undvik dock currysill och annan sill i feta såser. Om du däremot väljer oinlagd sill får du bara i dig ca 15 g fett per 100 g, vilket endast är ett par gram mer än den naturliga fetthalten i färsk sill.