Innehållsförteckning
- 1 Hur vet man att det är dålig ventilation?
- 2 Är arbetsmiljölagen på något vis inblandad i lagstiftningen kring ventilation?
- 3 Hur vet man om ventilen är öppen?
- 4 Vad är grundregeln när det gäller ventilation?
- 5 Vem har ansvaret för att inomhusklimatet uppfyller myndighetens krav?
- 6 Vilka olika ventilationssystem finns det?
Hur vet man att det är dålig ventilation?
Vanliga tecken på dålig ventilation är fukt inomhus, matos som sprider sig i hemmet samt huvudvärk, allergier och sömnproblem. Läs mer om hur du upptäcker dålig ventilation här.
Är arbetsmiljölagen på något vis inblandad i lagstiftningen kring ventilation?
Regler om ventilation och luftkvalitet finns huvudsakligen i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1), 110-123 §§. De gäller för alla typer av arbetsplatser inomhus inklusive personalutrymmen.
Får man jobba utan ventilation?
Om ventilationen inte fungerar som den ska är detta en arbetsmiljörisk för de anställda. Dålig ventilation kan leda till för höga halter av luftföroreningar och ge irritation i ögon, näsa och hals, torr och irriterad hud, klåda, trötthet, huvudvärk samt försämring av astma och eksem.
Vad händer vid dålig ventilation?
En av de luftföroreningar som ventilationen ska ta hand om är fukt som bildas i lokalen. Hög luftfuktighet inomhus ger risk för tillväxt av kvalster och mikroorganismer och kan orsaka hälsoproblem.
Hur vet man om ventilen är öppen?
Så här ser du om ventilen är öppen eller stängd: När spakarna pekar utåt är ventilen öppen. När spakarna pekar inåt är ventilen stängd. Lossa de två skruvarna för att öppna ventilen och göra rent eller byta filter.
Vad är grundregeln när det gäller ventilation?
Reglernas grundkrav är att byggnader och installationer ger god luftkvalitet där vi människor vistas. Detta ska ske genom att ny luft förs in från det fria, samtidigt som fukt, lukt och hälsofarliga ämnen förs bort. Grundregeln för tillförsel av uteluft är 0,35 liter per sekund och kvadratmeter, utan besvärande drag.
Hur mäts luftkvalitet?
Ett enkelt sätt som ofta används i samband med kontroll av luftkvalitet är genom att mäta koncentrationen av koldioxid (CO2). En koldioxidmätare är relativt enkel och billig. Här mäts koldioxiden i miljondelar av luftvolymen.
Vad kallas den luft som förs ut ur en lokal genom ventilationssystemet?
I frånluftssystem, så kallad F-system, finns fläktar som suger ut frånluften från byggnaden och i balanserade ventilationssystem, så kallad FT-system, finns fläktar som styr såväl till- som frånluft. Det finns också FT-system som är försedda med värmeväxlare. Dessa system kallas FTX-system.
Vem har ansvaret för att inomhusklimatet uppfyller myndighetens krav?
På en arbetsplats är arbetsgivaren som ansvarar för att inomhusklimatet uppfyller de krav som Arbetsmiljöverket föreskriver. Oftast hyr arbetsgivaren den lokal som verksamheten bedrivs i och även om man hyr lokalen är det arbetsgivaren/hyresgästen som i förhållande till de anställda svarar för inomhusklimatet.
Vilka olika ventilationssystem finns det?
Tre typer av ventilationssystem Ventilationen i bostäder utformas så att tilluftsventiler finns i sovrum och vardagsrum, och frånluftsventiler finns främst i badrum, wc, tvättrum och kök. Friskluften kommer alltså in där vi normalt vistas oftast, och frånluften leds ut där vi skapar matos, lukt och fuktig luft.