Kan en domstol underlåta att tillämpa en lag?
Genom en ändring i regeringsformen som trädde i kraft den 1 januari 2011 upphävdes det så kallade uppenbarhetsrekvisitet, som föreskrev att domstolar och myndigheter endast fick underlåta att tillämpa en lag eller en förordning om konflikten med högre norm var uppenbar.
Vad är Lagprövning?
En domstol eller annan myndighets möjlighet att pröva gällande lagstiftnings förenlighet med grundlagar och andra rättsordningar som kan stå över lagen. Abstrakt lagprövning innebär att en domstol tar ställning till en lags grundlagsenlighet i sig själv utan att lagen behöver ha tillämpats.
Har Sverige en författningsdomstol?
Sverige har alltså ingen författningsdomstol idag utan enbart en kontroll som sker genom att lagrådet kommer med konsultativt icke bindande yttrande innan antagande och domstolarna har sen en möjlighet till konkret normprövning när väl ett aktuellt mål tas upp i domstol.
Vad kallas de olika parterna i ett tvistemål?
I ett tvistemål kallas parterna för käranden respektive svaranden. Käranden är den part som väcker talan mot den andra parten som kallas för svaranden.
Hur går det till under en huvudförhandling?
Åklagaren inleder med att ställa frågor till målsäganden. Därefter får också den tilltalade, eller dennes försvarare, ställa frågor. Även rätten kan ställa frågor till målsäganden för att vara säker på att ha förstått. I undantagsfall kan förhöret hållas utan att den tilltalade är i salen.
Vad händer vid en huvudförhandling?
Som brottsoffer kallas du under rättegången för målsägande och sitter bredvid åklagaren. Om du funderar över något kan du fråga åklagaren. Åklagaren berättar hur åklagaren anser att brottet har gått till. Därefter får först du som målsägande berätta om händelsen, sedan den tilltalade och slutligen eventuella vittnen.