Kan man anmäla en domare?
Du kan skicka in en anmälan till JO om du anser att du eller någon annan har blivit felaktigt behandlad av en myndighet, eller en tjänsteman på en myndighet.
Vart anmäler man regeringen?
Hit kan du vända dig
- Justitieombudsmannens (JO) webbplats.
- Justitiekanslerns (JK) webbplats.
- Diskrimineringsombudsmannens (DO) webbplats.
- Barnombudsmannens (BO) webbplats.
- Europadomstolens webbplats.
- Webbplatsen för FN:s kommitté mot tortyr (CAT) (engelska)
- Webbplatsen för FN:s kommitté mot rasism (CERD) (engelska)
Kan man sparka en domare?
Ordinarie domare har därför en grundlagsskyddad anställningstrygghet. En ordinarie domare kan avskedas från sin tjänst endast om denne genom brott eller grovt eller upprepat åsidosättande av tjänsteåliggande har visat sig uppenbarligen olämplig att inneha tjänsten.
Vem kan JO anmäla?
Vem som helst kan göra en anmälan. Man behöver inte ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare eller bo i Sverige för att få klaga. Det är inte heller nödvändigt att man personligen är berörd av det man anmäler.
Vad är JO för rättskälla?
För det andra kommer JO att vara den term som används för riksdagens ombudsman eller justitieombudsmannen. De andra benämningarna kan komma att användas, om det av särskilda skäl finns anledning till det, t. ex. för att markera JO:s koppling till riksdagens genom att benämna ämbetet som riksdagens ombudsman.
Vem utser domare i Sverige?
Ledamöter och ersättare som representerar allmänheten väljs av riksdagen. Övriga ledamöter och ersättare förordnas av regeringen. Ledamöter och ersättare som ska vara, eller ha varit, ordinarie domare förordnas på förslag av de allmänna domstolarna och de allmänna förvaltningsdomstolarna.