Innehållsförteckning
Kan man bli tandhygienist om man är Tandsköterska?
Eftersom att tandsköterska är en så kallad YH-utbildning och Tandhygienist är en universitetsutbildning så blir utbildningen till tandhygienist inte kortare för de som redan är tandsköterskor.
Hur många poäng krävs för Tandsköterska?
Yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska Utbildningen är 65 veckor lång fördelad på drygt tre terminer (325 YH-poäng).
Vilka betyg behöver man för att bli Tandsköterska?
För att kunna bli anställd som Tandsköterska ska du ha lägst betyget G i samtliga teoretiska och LIA kurser.
Vad kan man plugga efter tandsköterska?
Utbildning till tandsköterska finns på Yrkeshögskolan och omfattar 325 Yhp, vilket motsvarar drygt 1,5 års heltidsstudier. Du kan vidareutbilda dig till röntgentandsköterska, operationstandsköterska eller ortodontiassistent.
Vad gäller fri tandvård för barn och ungdomar?
Fri tandvård för barn och ungdomar. Barn och ungdomar har rätt till tandvård utan att behöva betala. Det gäller till och med sista december det år de fyller 23 år. Då ingår i stort sett alla undersökningar och behandlingar och det spelar ingen roll om du går till en privat tandläkare eller till Folktandvården.
Hur mycket Tandvård kan du få i din region?
Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.
Hur mycket kostar tandvård för hälso- och sjukvård?
Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri. Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer:
Kan du få tandvårdsbidrag från och med 24 år?
Det finns tre typer av stöd som du kan få från och med det år du fyller 24 år: Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB. Det innebär att du får ett tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är. Ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, som kan du få till förebyggande tandvård om du har en sjukdom som påverkar tänderna.