Kan man byta till vilket efternamn som helst?
Byta till ett av de vanligaste efternamnen i Sverige Vem som helst kan ansöka om att få byta till något av dessa namn. Namnet behöver alltså inte finnas i din familj sedan tidigare för att du ska få byta till det. Det finns omkring 500 namn som du kan välja från listan.
Kan man ha samma efternamn utan att gifta sig?
Att byta till ett efternamn som personen inte har någon familjeanknytning till men som redan någon eller några i Sverige bär kallas att byta till befintligt efternamn. Namnbytet kräver att en del förutsättningar uppfylls. Skatteverket gör en bedömning av omständigheterna i varje enskilt fall.
Kan man ta någon annans efternamn?
Man kan byta till ett efternamn som har anknytning till en förälder. Det kan röra sig om namn någon av föräldrarna bär eller har burit. 2. Man kan byta till ett efternamn man redan haft.
Får man ta ett efternamn som redan finns?
I 13 § namnlagen anges att byte till ett befintligt efternamn får beviljas om det annars finns särskilda skäl när förutsättningarna för namnbyte inte är uppfyllda. Då ni vill byta till ett befintligt efternamn som bärs av färre än 2000 personer måste alltså särskilda skäl föreligga.
Enligt 18 § NamnL får en person byta till ett efternamn som funnits i hans eller hennes släkt i rakt uppstigande led i minst två generationer. Det får dock inte vara längre sedan någon i släkten bar namnet än fyra generationer tillbaka räknat från personens föräldrar.
Får man komma på ett eget efternamn?
Du kan själv fylla i vad efternamnet ska börja eller sluta på. Endast efternamn som inte bärs av någon person i Sverige, och alltså borde gå att ta som nytt efternamn, visas. Önskar du byta till ett befintligt efternamn går det bra så länge som minst 2000 personer bär namnet. Du kan läsa mer om detta hos Skatteverket.