Innehållsförteckning
Kan man överklaga sin lön?
Du kan inte överklaga lönen. Om du däremot inte får den lön du ska ha enligt anställningsavtalet kan du klaga. De möjligheter du har annars är att säga upp dig eller försöka förhandla.
Vad är en ingångslön?
När du börjar ett jobb, speciellt om det är ditt första jobb, är sannolikheten hög att du får en ingångslön. Det är den lägsta lönen och oftast utgångspunkten för alla nya arbetstagare inom det specifika företaget. Exakt vilket belopp ingångslönen ligger på beror på flera saker.
Har man rätt att veta kollegors lön?
Beroende på om du arbetar inom den privata- eller den offentliga sektorn så kan din lön vara en offentlig handling. Offentlighetsprincipen regleras i 2 kap. tryckfrihetsförordningen (TF) och innebär att varje svensk medborgare ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar.
Får man berätta sin lön?
Uppgifter om lön räknas som offentlig handling hos vissa arbetsgivare, exempelvis anställda hos stat, kommun eller landsting. Detta för att de omfattas av offentlighetsprincipen. Då handlingen är en offentlig uppgift hos din arbetsgivare ska den lämnas ut direkt på begäran av vem som helst.
Hur argumenterar man för högre lön?
5 tips
- Utökat ansvar på jobbet.
- Extra hög kompetens.
- Större ansvar på eget intiativ.
- Ökad kompetens under jobbet.
- Jämför med andras löner.
- Plugga inför löneförhandlingen.
- Visa konkreta exempel.
- Var inte blyg.
Är ingångslön innan eller efter skatt?
Bruttolön är lönen innan skatt är dragen och nettolön är vad som blir kvar efter skatt och avgifter. I vissa tjänster för uträkning av lön och skatter behöver du ibland ange bruttolön men i vissa fall blir du ombedd att skriva in nettolön.
Hur mycket tjänar ingångslön?
2021 uppgick ingångslönen för en vuxen person utan utbildning till 22 547 kronor i månaden inom hotell- och restaurangbranschen, 22 511 kronor inom detaljhandeln och 25 493 inom lager.
Varför får nyanställda högre lön?
Att någon med 15 års erfarenhet lär upp en nyanställd som tjänar mer verkar inte vara ovanligt. I Sverige finns ingen lag som reglerar lönernas storlek. Den svenska modellen innebär att arbetsgivare och fackförbund avtalar om löneökningar i kollektivavtal.
Hur mycket får det skilja i lön?
Samma lön ska betalas för samma arbete. Denna princip grundar sig på internationella avtal och lagstiftning (arbetsavtalslagen, jämställdhetslagen och lagen om likabehandling). Dessa lagar och internationella avtal står över arbetsplatspraxis och kollektivavtal.