Innehållsförteckning
Kan man säga upp någon som är tjänstledig?
Säga upp sig under tjänstledighet, föräldraledighet eller sjukskrivning. Du kan säga upp dig när du vill under din sjukskrivning, tjänstledighet eller föräldraledighet. Uppsägningstiden börjar gälla från och med det datum du säger upp dig.
Vad gäller när man kommer tillbaka från tjänstledighet?
Om att komma tillbaka från tjänstledighet En arbetstagare som har varit tjänstledig ska när den kommer tillbaka vara tillförsäkrad samma eller liknande ställning i arbetsförhållande samt samma anställningsvillkor som om personen aldrig varit tjänstledig (9 §).
Kan chefen avbryta tjänstledighet?
Som utgångspunkt gäller att arbetsgivaren inte kan avbryta eller dra tillbaka en redan beviljad tjänstledighet. Detta gäller oavsett varför man har tjänstledigt. Det är alltså bara arbetstagaren som själv kan avsluta tjänstledigheten. Det är dock inte säkert att arbetstagaren får komma tillbaka till jobbet i förtid.
Kan man vara tjänstledig under uppsägningstiden?
Du som arbetstagare har under uppsägningstiden också rätt till ledighet för att kunna hitta ett annat arbete. Du har i samband med detta också rätt att behålla dina anställningsförmåner, se LAS 14 § st. 2. Det finns däremot ingen lagstadgad rätt att få tjänstledigt för att söka annat arbete.
Kan man förlänga tjänstledighet?
svar: Det finns inget hinder i att förlänga din tjänstledighet. Det du behöver göra är att ansöka om en ny ledighet hos din arbetsgivare. Hen har rätt att även denna gång skjuta på din begäran med upp till sex månader, så vi rekommenderar att ansökan kommer in minst sex månader innan du ska vara ledig.
Kan jag avbryta min planerade studieledighet och gå tillbaka till jobbet?
Du får avbryta studieledigheten och börja arbeta igen. I så fall måste du meddela det till din arbetsgivare 14 dagar i förväg. Om du varit ledig längre än ett år måste du säga till en månad i förväg. Om du bara är ledig för studier under en vecka får du avbryta och börja arbeta direkt.
Har du frågor innan du blir uppsagd?
Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.
Kan du varsla om uppsägning?
Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.
Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?
I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.