Frågor

Kan man stamma upp alla palettblad?

Kan man stamma upp alla palettblad?

Många växter kan stammas upp, men inte alla! Den gyllene egenskapen ligger i förmågan att kunna skapa bark (eller lignin, som ämnet så vackert heter på botaniska). Du har kanske sett hur den nedre delen av stammen på en gammal palettblad eller paraplyaralia blir brun och träig? Det är resultatet av lignin.

Hur stammar man upp en pelargon?

Krukväxter som pelargon och myrten blir med åren nästan som japanska bonsaier. Klipp in kronans skott ofta så blir den tät….Stamma upp växter – fem steg

  1. Blada av ”stammen” så att bara toppbladen återstår.
  2. När stammen nått önskad höjd toppas plantan.

Hur får man tjock stam på palettblad?

När man beskär palettblad (och andra växter också för den delen) så bör man använda en sekatör eller en mycket vass kniv för att få en fin snittyta och för att inte riskera att stammen/grenen trycks ihop.

Hur får man en buskig Dr Westerlund?

Många frågar mig hur jag får mina Dr Westerlund så täta och buskiga, hemligheten heter sax och en gnutta mod. Det gäller nämligen att toppa sticklingen direkt när den tagit sig och börjat växa på sig så smått. Kapa strax ovanför ett blad så börjar den grena sig direkt vid snittet och blir fin och frodig.

Hur klipper man myrten?

Måtta in klumpen så, att den kommer i samma höjd som tidigare. En djupt planterad myrten tynar fort bort. Beskär växten vid behov men tänk på, att vid hård beskärning går du miste om blommor. Sommartid kan växten stå på skyddad uteplats och över vintern får den stå ljust och svalt.

Hur får man fina palettblad?

Vill du få en riktigt tät och fin planta ska den klippas ner mycket och ofta. När du klipper ner palettbladet precis ovanför ett bladpar kommer växten att förgrena sig och växa ut åt två håll istället för att fortsätta växa rakt upp. Ju fler ställen du klipper ner den på = ju fler grenar = tätare planta.

Share this post