Frågor

Kan man ta semester pa helgen?

Kan man ta semester på helgen?

Enligt semesterlagen räknas all semesterledighet i hela dagar. Det innebär att det inte går att ta ut exempelvis en halv semesterdag. För anställda som normalt inte jobbar lördagar och söndagar räknas varken helger, helgdagar eller påsk-, pingst, midsommar-, jul- och nyårsafton som semesterdagar.

Hur fungerar semestertillägg?

Semesterlagen säger som huvudregel att den så kallade ”sammalöneprincipen” ska gälla. Den innebär att den anställde vid semesteruttag behåller sin aktuella månadslön och får ett semestertillägg per betald dag. Semestertillägget är vid månadslön 0,43 % av månadslönen och 1,82 % av veckolönen per betald dag.

Hur länge har du rätt till semesterledighet?

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet (huvudsemester) under perioden juni till augusti enligt semesterlagen. Undantag från detta kan finnas i kollektivavtal, till exempel Apoteksavtalet, där rätten är begränsad till tre veckor. Det kan också finnas undantag i individuella anställningsavtal.

Har du rätt att ta ut semester?

Att ta ut semester. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet (huvudsemester) under perioden juni till augusti enligt semesterlagen . Undantag från detta kan finnas i kollektivavtal , till exempel Apoteksavtalet, där rätten är begränsad till tre veckor.

Kan du ta ut semester vid tjänstledighet?

Sammanfattningsvis: ja, det går att ta ut semester vid tjänstledighet men det är flera olika regler du måste tänka på. För att undvika missförstånd bör du berätta för din arbetsgivare att du funderar på att avbryta studieledigheten, men enbart för att du vill kunna ta ut semester.

När ska semestern tas ut?

Du kan bara ta ut hela dagar. Semesterns längd och när den får tas ut. Grundregeln är att arbetsgivaren bestämmer när din semester ska tas ut. På vissa arbetsplatser fastställer lokal fackklubb och arbetsgivare förläggningen av huvudsemestern.

Share this post