Frågor

Kan man ta tillbaka sitt vittnesmal?

Kan man ta tillbaka sitt vittnesmål?

Det har blivit allt vanligare att vittnen initialt avlägger ett vittnesmål för att strax före rättegång ta tillbaka sitt vittnesmål. Orsaken till återtagandet kan vara att vittnet och/eller dess familj utsätts för allt från verbala hot till förstörelse av egendom, misshandel och dödshot.

Vilka regler gäller för vittnen?

Du som är vittne kallas in Du kallas in i rättssalen. Där får du svära vittneseden: ”Jag (ditt namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Den som ljuger efter vittneseden kan dömas för mened, ett brott som vanligtvis ger fängelse.

Måste man komma som vittne?

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.

Vem betalar ersättning till vittnen?

Läs den noga innan du bestämmer dig för hur du ska resa. På kallelsen står det också om möjligheterna att begära förskott. Är det den tilltalade som har kallat dig att vittna är det hen som betalar din ersättning.

Kan man slippa vittna?

Om du blir kallad som vittne måste man vittna i den rättegång som du blir kallad. Observera dock att du inte behöver vittna om du är gift, har varit gift eller är släkt med en part i rättegången. Även om du skulle tycka att ditt vittnesmål är onödigt så måste du dyka upp i rättegången.

Vad händer om man inte infinner sig i rätten?

Om det inte är möjligt att avgöra målet utan att den tilltalade närvara kan domstolen döma ut ett vite, dvs. en slags straffavgift, som den tilltalade behöver betala. Domstolen kan också bestämma att den tilltalade, med hjälp av polis, ska hämtas till förhandlingen. I vissa fall kan personen omhändertas eller häktas.

Vad får vittnen för frågor?

Ledande frågor tillåts ofta, men, de tenderar alltid att försämra bevisvärdet av förhöret, eftersom domstolen inte kan utgå från att uppgifterna helt är vittnets egna. Det är inte heller tillåtet att ställa frågor som uppenbart inte hör till saken eller som är förvirrande eller på annat sätt otillbörliga.

Måste man ställa upp som vittne?

Det korta svaret är ja. Sverige har allmän vittnesplikt, vilket betyder att alla som är kallade att vittna i domstol måste göra det. Man kan alltså inte själv bestämma om man vill vittna eller inte. Det finns vissa undantag där exempelvis nära släktingar eller äkta makar inte kan tvingas att vittna mot varandra.

Varför måste man avlägga vittnesed?

Måste man avlägga vittnesed? Innan vittnet kan höras och avge sin berättelse ska detta avlägga en vittnesed (36 kap. 11 § rättegångsbalken). Vittnet ska dessutom upplysas om betydelsen av eden och, i det fall det är lämpligt, vilka konsekvenser ett falskt vittnesmål kan medföra (36 kap.

Vad händer om man inte dyker upp på rättegång som vittne?

Om man bryter mot vittnesplikten kommer vittnet troligtvis kallas igen av domstolen med vite. Detta innebär att om du inte dyker upp på nästa inbokade tillfälle tvingas du betala viss summa. Du kan även behöva betala för kostnader för andra som kommit till domstolen i onödan p.g.a. att du uteblivit.

Vad är ett Vittnesed?

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag ska säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.

Vem är vem i en brottmålsrättegång?

Parterna som deltar. I en brottmålsrättegång deltar olika personer. De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare.

Share this post