Innehållsförteckning
När är Tornedalingarnas nationaldag?
I dag den 15 juli är det Tornedalens nationaldag. En dag som befinner sig i den fagraste månaden, och som symboliserar en längtan hem till sina rötter.
Varför firar man Tornedalingarnas dag?
Flaggan antogs 2013, och färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Att dagen firas just den 15 juli förklaras så här: ”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.”
Vad betyder färgerna på Meänkielis flagga?
Om Meänflaku: Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.
När blev tornedalingar en nationell minoritet?
År 1999 erkändes judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige. Året efter blev deras respektive språk också erkända som officiella minoritets- språk. Som nationell minoritet har man en gemensam tillhörighet inom sitt språk, sin religion, sin kultur och sina traditioner.
Vad har tornedalingar för traditioner?
Det finns en tornedalsk matkultur, byggnadsstil och tornedalska traditioner däribland seden att bada bastu. Den læstadianska väckelserörelsen som växte fram på 1800-talet och som utöver finska har meänkieli som predikospråk har också påverkat den tornedalska kulturen.
Hur blev tornedalingar en minoritet?
När Sverige och Finland skildes åt 1809 drogs den nya riksgränsen längs älven och det gamla Tornedalen klövs mitt itu. Västra Tornedalen blev svenskt område och befolkningen en minoritet med tornedalsfinska, som idag kallas meänkieli (”vårt språk”), som modersmål.
Hur diskrimineras tornedalingar?
På 1880-talet inleddes en försvenskningsprocess, som innebar att barnen inte längre fick tala sitt modersmål i skolan utan enbart svenska. Inte ens på rasterna fick man tala meänkieli, något som upphörde först 1957. (Se www.minoritet.se.)