Innehållsförteckning
- 1 När försvann statarna i Sverige?
- 2 När flyttade statarna?
- 3 Hur uppstod Statarsystemet?
- 4 Hur levde statare på 1800-talet?
- 5 Hur många statare fanns det 1945?
- 6 Var en statare?
- 7 Hur bodde statarna?
- 8 Vad gjorde statare?
- 9 Hur såg Torparnas och Statarnas arbetsförhållanden ut?
- 10 Vad heter statare på engelska?
När försvann statarna i Sverige?
Från sekelskiftet minskade antalet statare kontinuerligt fram till dess att de sista resterna av systemet avskaffades genom avtal mellan Svenska Lantarbetsgivareföreningen och Svenska Lantarbetareförbundet 1944.
När flyttade statarna?
Från mitten av 1700-talet till slutet av 1945 hade vi i Sverige det så kallade statarsystemet. Statare var oftast egendomslösa lantarbetare som på 1-årskontrakt arbetade in natura, dvs mot enkel bostad och mat, på lantbruk och gårdar i södra och mellersta Sverige.
Varför avskaffades Statarsystemet?
Statarsystemet tog form under mitten av 1700-talet. Förhållandena för statarna var ofta otillfredsställande, vilket ledde till debatt och att systemet slutligen avskaffades.
Hur länge fanns statare?
Historik. Statarsystemet tog form under mitten av 1700-talet och började under 1800-talet göra torparna överflödiga, även om systemen fanns kvar parallellt under lång tid. Det nådde sin största utbredning i slutet av 1800-talet och minskade därefter i takt med mekaniseringen av jordbruket.
Hur uppstod Statarsystemet?
Det uppstod i Södermanland och Mälardalen och fanns främst i de stora slättlandskapen. Det förekom ej i Norrland. Det fanns flest statare runt sekelskiftet 1900 då det fanns ca: 35.000 statarfamiljer. Statarna var och förblev en storgodsföreteelse, även om en och annan större bondgård kunde ha statare.
Hur levde statare på 1800-talet?
Därutöver skulle arbetsgivaren hålla med bostad för stataren och hans familj. Stathusen kunde från början bestå av övergivna småstugor eller ombyggda gårdshus som nödtorftigt inretts, men under 1800-talet började man uppföra särskilda byggnader, ofta i form av flerfamiljshus med åtskilliga smålägenheter.
När började Statarsystemet?
Statarsystemet tog sin form i mitten av 1700-talet och avskaffades först 1945. Det uppstod i Södermanland och Mälardalen och fanns främst i de stora slättlandskapen. Det förekom ej i Norrland. Det fanns flest statare runt sekelskiftet 1900 då det fanns ca: 35.000 statarfamiljer.
Hur var det att vara statare?
– Stataren var en jordbruksarbetare. Han var i regel gift. Han var helårsanställd som lönearbetare och fick en stor del av sin lön i natura, som bostad och livsmedel. Samtidigt var statsystemet inte enhetligt utan innebar bara en speciell löne- och anställningsform.
Hur många statare fanns det 1945?
1945 hade deras antal reducerats till cirka 6 000 hushåll. Namnet statare kom av de avlönades ”på stat” det vill säga fick sin lön i form av jordbruksprodukter plus en liten summa i kontanter. Men beslutet om statarsystemets avskaffande hade redan sjunkit in.
Var en statare?
Vilka var torparna?
En torpare var med andra ord en småbrukare som inte ägde jorden utan arrenderade den och betalade arrendet genom att utföra ett antal dagsverk på markägarens gods. Torparen var en landbo med med ärftlig besittningsrätt (åborätt).
Vad var statare för något Hur levde de?
Foto: Nordiska museet. Statare var huvudsakligen gifta, helårsanställda lantarbetare som fick lön i form av natura (som mat och bostad), så kallad stat. Genom årskontrakt erbjöds fattiga drängar och pigor en möjlighet att bilda familj. Liksom tjänstefolket lydde statarna under tjänstehjonsstadgan.
Hur bodde statarna?
Ungefär så här ser vår bild av statarna ut, ett jordbruksproletariat på gränsen till träldom, män och kvinnor bundna av årslånga kontrakt att slita långa dagar för i princip mat och husrum. Ännu en bra bit in på 1900-talet klassades de i lagens mening som tjänstehjon och inte som avtalsslutande arbetare.
Vad gjorde statare?
Statarsystemet tog form under mitten av 1700-talet och började under 1800-talet göra torparna överflödiga, även om systemen fanns kvar parallellt under lång tid. Det nådde sin största utbredning i slutet av 1800-talet och minskade därefter i takt med mekaniseringen av jordbruket.
Vad gjorde en statare?
En statare var förr i Sverige en lantarbetare, som fick en stor del av sin lön (stat) in natura av en husbonde (jordägare). Statare anställdes i regel enligt legostadgan på ettåriga kontrakt.
Vad är landbo?
Landbo eller landbonde var en bonde i Sverige som brukade en gård som ägdes av annan under medeltiden och tidigmodern tid.
Hur såg Torparnas och Statarnas arbetsförhållanden ut?
Vad heter statare på engelska?
statare
Huvudsakliga översättningar | |
---|---|
Svenska | Engelska |
statare | farm labourer, farm laborer, bond servant |
bordar |
Hur fungerade Statarsystemet?
Ordet statare anger att lönen utgick i form av naturalön, s k stat. Denna löneform användesför alla helårsanställda inom jordbruket, medan förmånernas storlek växlade med arbetsuppgifterna. Löneformen sade således inget om vilka uppgifter den anställde hade.
När infördes Statarsystemet i Sverige?