Frågor

Nar har man ratt till obetald semester?

När har man rätt till obetald semester?

Om du däremot varit anställd bara under delar av intjänandeåret, kan det vara så att du inte fullt ut har tjänat in rätten till betald semester. Är du till exempel nyanställd och kanske inte hunnit tjäna in rätt till betald semester, har du ändå rätt till ledigheten, så kallad obetald semester.

Kan man ta ut obetald semester före betald?

Årets betalda semesterdagar ska tas ut innan man tar ut sparad eller obetald semester. När årets betalda dagar är uttagna, tas de äldsta sparade dagarna ut först. Enligt semesterlagen kan semesterdagar som längst sparas i fem år, och ska tas ut som ledighet senast det femte året.

Vad är Anställningsdagar?

Anställningsdagar är kalenderdagar inklusive lördagar, söndagar och helgdagar. Dra ifrån eventuella frånvarodagar som inte är semesterlönegrundande. Dela därefter antalet anställningsdagar med 365 (366 vid skottår). Multiplicera med det totala antalet semesterdagar som den anställda har rätt till.

https://www.youtube.com/watch?v=fyLhF4eGh7s

Rätten till semester och semesterlön är oberoende av varandra. Det innebär att om arbetstagaren inte har tjänat in betald semester, exempelvis på grund av frånvaro eller att anställningen inte har pågått hela intjänandeåret, har hen ändå rätt att ta ut ledighet i form av obetald semester.

Hur regleras Förskottssemester?

Använder du förskottssemester uppstår en skuld till din arbetsgivare som motsvarar det avdrag som arbetsgivaren skulle ha gjort om du tagit ut obetalda semesterdagar. Skulden skrivs av efter fem år men skulle du säga upp dig själv innan dess så måste du betala skulden.

Vilka regler gäller för obetalda dagar?

Om du nyanställs mellan 1 april och 31 augusti, så har du rätt till 25 obetalda semesterdagar innevarande semesterår. Om du nyanställs mellan 1 september och 31 mars så har du rätt till 5 obetalda semesterdagar under den tid som återstår av semesteråret, det vill säga till och med 31 mars.

Share this post