Frågor

Nar kan man satta igang en forlossning?

När kan man sätta igång en förlossning?

Det här är exempel på orsaker till att förlossningen behöver sättas igång: Graviditeten har gått över tiden. Du som är gravid har fått komplikationer som beror på till exempel diabetes eller någon annan sjukdom. Du som är gravid har fått havandeskapsförgiftning.

Hur lång tid tar andra förlossningen?

Första gången du föder barn genom slidan får du ofta krysta upp till en timme eller mer. När du har fött tidigare behöver du sällan krysta mer än 30 minuter. Det kan också gå fortare.

– Ny information har startat en diskussion om i vilken vecka det är bäst att sätta igång förlossningen, i de fall graviditeten går över graviditetsvecka 41. Vissa regioner har det senaste året börjat erbjuda igångsättning i vecka 41 i stället för vecka 42.

Hur länge måste man stanna efter förlossning?

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Hur mycket måste man vara öppen för att få stanna på förlossningen?

När får jag stanna? På förlossningsavdelningen undersöker barnmorskan hur mycket livmodertappen har öppnat sig. Man brukar oftast få stanna om den har öppnat sig mer än tre till fyra centimeter. Man kan behöva åka hem igen om barnmorskan bedömer att det är ett tag kvar innan barnet ska komma.

När blir man senast igångsatt?

Det sista besöket på barnmorskemottagningen sker någon gång efter att du har passerat 40 fullgångna veckor. Därefter får du komma till förlossningsavdelningen istället. Kontakta en barnmorskemottagning eller en förlossningsavdelning om du får besvär mellan dina besök.

Hur kan man sätta igång förlossningen?

Förlossningen kan sättas igång genom att punktera fosterhinnorna, om livmoderhalsen är tillräckligt mogen. Den är då mjuk, har dragit sig tillbaka och är en aning öppen (2–3 cm). Ingreppet går ut på att man i samband med en inre undersökning tar hål på fosterhinnorna, så att fostervattnet kan rinna ut.

Share this post