Innehållsförteckning
- 1 När privatiserades tandvården?
- 2 Vilken tandvård omfattas av Tandvårdsförordningen och därmed faller under Hälso och sjukvårdens avgifter?
- 3 Vilka grupper faller under bestämmelsen tandvård som ett led i sjukdomsbehandling?
- 4 Hur länge gäller läkarintyg för särskilt Tandvårdsbidrag?
- 5 Hur mycket Tandvård kan du få i din region?
- 6 När ska du få tandvårdsstöd?
När privatiserades tandvården?
Tandvård i Sverige bedrivs i dag dels av Folktandvården, dels av privattandläkare. Privattandläkarna är oftast enskilda fristående kliniker men några kedjebildningar har uppkommit sedan slutet av 1990-talet.
Vilken tandvård omfattas av Tandvårdsförordningen och därmed faller under Hälso och sjukvårdens avgifter?
2 § tandvårdsförordningen (1998:1338) De oralkirurgiska åtgärder som omfattas av bestämmelserna om avgifter för öppen hälso- och sjukvård är: 1. behandlingar av käkfrakturer, 2. käkledskirurgi, 3. rekonstruktiv och ortognat kirurgi, 4.
Varför har vi inte fri tandvård?
Det finns de som – trots behov – avstår tandvård på grund av den privatekonomiska situationen. Men ungefär lika många avstår från övrig hälso- och sjukvård som från tandvård trots behov. Att övrig hälso- och sjukvård har en lägre patientavgift påverkar inte detta. Våra tänder mår allt bättre.
Vilka sjukdomar omfattas av nödvändig tandvård?
De diagnoser som ger rätt till tandvårdsstöd med intyg om F-tandvård är:
- Svår psykisk funktionsnedsättning.
- Parkinsons sjukdom.
- Multipel skleros.
- Cerebral pares.
- Reumatoid artrit.
- Systemisk lupus erythematosus.
- Sklerodermi.
- Amoytrofisk lateralskleros.
Vilka grupper faller under bestämmelsen tandvård som ett led i sjukdomsbehandling?
Grupp Behandling 1 Tandvårdsbehandling till följd av medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet av ej ringa omfattning. 2 Tandvårdsbehandling på grund av defekt som orsakats av sjukdom i käkområdet eller ansiktet. 3 Behandling av tandskada som uppkommit vid epileptiskt anfall.
Hur länge gäller läkarintyg för särskilt Tandvårdsbidrag?
För de sjukdomar eller funktionsnedsättningar där intyget behöver förnyas efter fyra år ska intyg och salivprovsresultat inte vara äldre än tre månader när den första ersättningsberättigande tandvårdsåtgärden påbörjas. Mer om dessa regler samt läkarintyg finns på Socialstyrelsens webbplats.
Kan du få tandvårdsbidrag från och med 24 år?
Det finns tre typer av stöd som du kan få från och med det år du fyller 24 år: Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB. Det innebär att du får ett tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är. Ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, som kan du få till förebyggande tandvård om du har en sjukdom som påverkar tänderna.
Vad är avgiften för tandvård?
Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri. Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer: Du har en sjukdom och behöver tandvård som en del av behandlingen.
Hur mycket Tandvård kan du få i din region?
Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.
När ska du få tandvårdsstöd?
För att du ska kunna få tandvårdsstödet behövs ofta en remiss för behandling av din sjukdom från din läkare. Innan du får din behandling ska den enhet inom din region som ansvarar för tandvård ha bedömt att du har rätt till tandvårdsstöd.