Frågor

Nar ska brudens far halla tal?

När ska brudens far hålla tal?

Det kan också vara han som håller tacktalet när alla ätit färdigt. Även brudens far kan göra det eftersom det är han som fört värdinnan till bordet. Om det finns tärnor eller marskalkar på bröllopet förväntas även dem hålla tal. Det finns ingen bestämd person som ska hålla i den så kallade brudskålen.

Hur tackar man för en middag?

Svar: Du framför ditt tack snarast efter middagen, helst inom 7-10 dagar. Bäst är att skriva ett tackkort och möts man kan man även då passa på att “tacka för senast”. Att ringa får anses som en åtgärd om du glömt eller av olika skäl inte kan skriva och tacka.

Hur långt skall ett tal till brudparet vara?

Håll det inte längre än fem minuter, då orkar alla hålla koncentrationen uppe och det hinner inte bli tråkigt. Tänk på att du håller ditt tal framför vänner och familj, du känner förmodligen de flesta i rummet och framförallt brudparet.

(Vid en samkönad vigsel ersätts bruden eller brudgummen förstås i texten nedan.) Hålls när gästerna satt sig, traditionellt av brudens far – gärna tillsammans med brudens mor – om det är han och brudens mor som är värd och värdinna. Håller tal till sin dotter (välkomnar även brudgummen in i familjen).

Har brudens far till fest?

Värdfolket, det vill säga de som bjuder in till bröllopet (enligt gammal tradition brudens föräldrar), har som sin främsta uppgift att göra festen till en succé. De ska skapa en god stämning och göra hela arrangemanget trevligt.

Varför ska brudens föräldrar betala bröllopet?

Traditionen sa förr att det var brudens föräldrar som betalade bröllopet, detta beroende på att det var föräldrarnas “sista utgift” för dotter. Vid vigseln övertog brudgummen hennes försörjningsansvar. Visst förekommer detta än idag, men då ofta om det är synnerligen välbeställda föräldrar.

Kan bruden hålla tal?

Alla som vill kan hålla tal De som enligt tradition inte ska göra det är endast bruden och brudgummen. Enligt regelverket behöver de inte ens resa sig upp och tacka gästerna för deras närvaro. Men trots att det inte är tradition i Sverige kan de givetvis göra det om så önskas.

Share this post