Innehållsförteckning
När uppfanns fängelse?
Centralfängelset på Långholmen 1886 byggdes ett fängelse med många celler på Långholmen. Varje brottsling kunde låsas in i en egen cell. Detta var särskilda fängelser för dem som hade begått allvarligare brott. Riksdagen bestämde i mitten av 1800-talet att det skulle finnas cellfängelser i varje län.
Hur förändrades fängelserna under 1800 talet?
Omoderna fästningar blev fängelser På 1700-talet infördes frihetsstraff i Sverige, även om det fortfarande var en relativt ovanlig påföljd. Några fängelser i nutida mening fanns inte heller. Förbrytare kunde däremot dömas till straffarbete ”på fästning”.
När stängde Långholmens fängelse?
Långholmen är Stockholms 7:e största ö och kanske den mest mytomspunna på grund av det gamla fängelset. Långholmen har en lång historia, från Spinnhusets dagar på 1700-talet tills det att fängelset stängdes 1975. Gå in i en fängelsecell och upplev hur fångarna bodde på den tid det begav sig.
När avskaffades straffarbete?
I Sverige, där det bland annat tillämpades mot spioner, avskaffades straffarbete definitivt då den nuvarande Brottsbalken trädde i kraft år 1965. Den fanns dock i 1864 års strafflag. I dag råder istället arbetsplikt för fängelsedömda. I Sverige jämställdes förr ett års straffarbete med två års fängelse.
Hur många straff finns det i Sverige?
De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst. Olika straff kan kombineras.
Vilka satt på Långholmen?
Kända interner
- Barbro Alving, journalist som dömdes till en månads fängelse för vägran att inställa sig till civilförsvarsövning 1955.
- Alfred Ander, avrättades 1910 med giljotin på Långholmens fängelse.
- Arno Behrisch, tysk politiker i SPD, SAPD och senare DFU.
Vilka anstalter finns i Sverige?
Fängelser i Sverige
- Anstalten Asptuna.
- Anstalten Beateberg.
- Anstalten Borås.
- Anstalten Brinkeberg.
- Anstalten Fosie.
- Anstalten Färingsö
- Anstalten Gruvberget.
- Anstalten Gävle.