Innehållsförteckning
Vad används jonbytare till?
Tillämpningar. Jonbyte är användbart inom flera områden som till exempel inom livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, framställning av metaller och kemikalier, dricksvattenberedning, avhärdning av vatten (för att reducera vattnets hårdhet), kärnkraft och andra energikällor samt i halvledare.
Vad är en jonbytare?
Jonbytare används för att byta ut oönskade joner ur en vattenström mot väte- och hydroxidjoner (vilka tillsammans bildar vatten). Några exempel på användningsområden är: avsaltning av intagsvatten, recirkulering av sköljvatten, avskiljning av föroreningar i processbad.
Vad är en jon och hur bildas den?
Det som sker när elektronen lämnar sitt skal är att det blir en obalans i den elektriska laddningen i atomen. Elektronen lämnar atomen och då blir andelen positiva protoner fler än negativa elektroner och atomen övergår till en enhet som kallas för en positivt laddad jon.
Vad är ämnen som löser sig i vatten?
Ämnen som löser sig i vatten, exempelvis salter, sockerarter, syror, alkalimetaller och några gaser, speciellt syre och koldioxid, är kända som hydrofila ämnen, medan de som inte löser upp sig i vatten, exempelvis fetter och oljor, är kända som hydrofoba ämnen.
Vad är vatten på jorden?
Vatten är en på jorden allmänt förekommande kemisk förening, bestående av väte och syre, som är nödvändig för allt känt liv. Det vetenskapliga namnet är divätemonoxid eller diväteoxid. Det latinska namnet aqua används ofta i bland annat innehållsförteckningar till kemiska och kosmetiska produkter.
Hur mycket vatten behöver kroppen till för att fungera ordentligt?
Människokroppen består till mellan 55 och 78 procent av vatten, beroende på kroppsstorleken. [48] För att fungera ordentligt behöver kroppen tillföras mellan en och sju liter vatten per dag för att undvika uttorkning (dehydrering). Den exakta mängden beror på hur aktiv man är, temperatur, luftfuktighet och andra faktorer.
Vad är en Katjon?
En katjon är en positivt laddad jon som har färre elektroner än protoner och rör sig därför mot katoden i såväl en elektrolytisk cell som i en galvanisk cell vid strömgenomgång. Ett exempel på en katjon är en positiv litiumjon.