Frågor

Vad ar AI och hur fungerar det?

Vad är AI och hur fungerar det?

AI är en maskins förmåga att visa människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet. AI möjliggör för tekniska system att uppfatta sin omgivning, hantera vad de uppfattar och lösa problem, med syfte att uppnå ett specifikt mål.

Vilken teknik har möjliggjort AI?

Det finns i huvudsak fyra viktiga drivkrafter som har möjliggjort den AI-boom vi nu bevittnar: bättre processorkraft, bättre mjukvaruplattformar, större datamängder och enorma investeringar. Låt oss börja med den första drivkraften, att datorerna blir allt snabbare.

När skapades AI?

AI-historia AI som eget forskningsområde växte fram i början av 1960-talet. Då handlade det om teoribildning. Under 80-talet kom de första försöken att bygga AI-system. Den typen av AI kallas numera symbolisk AI och skiljer sig från dagens.

Vad används AI till idag?

Artificiell Intelligens är en samlingsterm för datasystem som kan känna av sin omgivning, tänka, lära sig och vidta åtgärder. Idag används AI inom digitala assistenter, chatbots och maskininlärning.

Vad är AI bra för?

Redan i dag finns exempel på att AI kan bidra till att bättre identifiera sjukdomar, minska energianvändningen, reducera trafikolyckor, skapa nya tjänster, effektivisera industriell produktion, utveckla nya läkemedel och förkorta handläggningstider.

Vad är nackdelar med AI?

Idag används olika AI-system ofta i kundtjänst, som chattbotar. Fördelen med det är att man kan ha en kundtjänst som är tillgänlig dygnet runt. Nackdelen med att AI kan göra flera olika uppgifter effektivare än människor är att människor så småningom kommer ersättas av maskiner för många arbetsuppgifter.

Hur påverkar AI människan?

AI kommer att påverka samhället i grunden; vi kommer att kunna göra nya saker när det gäller att hantera resurser i till exempel vården, trafiken och liknande saker. Vi kommer att kunna få mycket smartare, snabbare hjälp kanske med diagnostik i vården och liknande saker, och helt nya tjänster och möjligheter.

Share this post