Vad är arbetsmiljöförordningen?
I arbetsmiljöförordningen finns bestämmelser som är till hjälp vid tolkning av lagen. Det finns exempelvis mer detaljerade bestämmelser för hur arbetsmiljöombud och arbetsmiljökommittéer ska arbeta, hur många arbetsmiljöombud det är lämpligt att ha och hur en arbetsmiljökommitté bör sättas samman.
Vad ska man göra om man sticker sig på en kanyl?
Rapportera snarast till din närmaste arbetsledare, som ansvarar för att adekvata åtgärder vidtas.
Hur fungerar blodsmitta?
Med blodsmitta avses smitta med olika mikroorganismer som via blod, blodtillblandade kroppsvätskor och/eller blodprodukter överförs från en in- divid till en annan. Blod kan innehålla smittämnen. I första hand tänker man på hepatit B- eller C virus (gulsotsvirus) och HIV (humant immunbrist- virus).
Vad menas med AML?
Bekämpning av penningtvätt (Anti-Money Laundering, AML) syftar till det regelverk som banker och finansiella institut följer för att aktivt bevaka och rapportera misstänksamma aktiviteter.
Hur hänger arbetsmiljölagen arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter ihop?
Arbetsmiljölagen är grundläggande för allt arbetsmiljöarbete. Den kompletteras av arbetsmiljöförordningen. För den praktiska verksamheten kompletteras lagen av så kallade föreskrifter och allmänna råd från Arbetsmiljöverket.
Vilka beslutar om arbetsmiljöförordningen?
Det är riksdagen som beslutar om Sveriges lagar. Regeringen kan däremot besluta om kompletterande regler, till exempel arbetsmiljöförordningen (1977:1166). Arbetsmiljölagen (1977:1160) och dess förordning förnyas hela tiden.
Vad ska du göra om du råkar sticka dig vid en blodprovstagning?
Stick- och skärskador kan utgöra en risk för blodsmitta. Risk för blodsmitta gäller främst kroniska virusinfektioner som hiv, hepatit B och hepatit C. OBS! – personer som drabbats av tillbud ska kontakta sjukvården för en medicinsk bedömning.