Frågor

Vad ar barnleukemi?

Vad är barnleukemi?

Leukemi är ett samlingsnamn för cancer i blodbildande vävnader, som benmärgen och lymfsystemet. Det får framför allt påverkan på vita blodkroppar. Leukemi kan vara akut eller kronisk, och de olika former av leukemi behandlas på olika sätt.

Hur många barn överlever cancer?

Fyra av fem barn som drabbas av cancer överlever. Men för minst 2/3 av dem ger cancerbehandlingen de har gått igenom allvarliga komplikationer som ofta uppträder först i vuxen ålder. Det finns även barn som inte klarar behandlingen och som dör av den och inte av grundsjukdomen.

Hur vet man om sitt barn har leukemi?

Blekhet, trötthet, bensmärtor, blåmärken som inte försvinner, svårläkta sår samt infektionskänslighet kan vara tecken på leukemi. Ett kännetecken för sjukdomen är att barnet stadigt blir allt sämre.

Vart får man blåmärken vid leukemi?

För få blodplättar (trombocyter) gör däremot att patienten blöder lättare. Det kan visa sig som blåmärken eller punktformiga blödningar i huden eller genom blödningar i slemhinnor. Feber, avmagring, svettningar nattetid och smärta i skelettet är andra symtom som kan förekomma.

Vad är akut leukemi?

Akut leukemi (blodcancer) Leukemi, är ett samlingsnamn för en grupp tumörsjukdomar, som beror på att sjuka benmärgsceller börjar dela sig okontrollerat och fort. Akut leukemi kan drabba män och kvinnor i alla åldrar.

Vad är tecken på leukemi?

Blekhet, trötthet, bensmärtor, blåmärken som inte försvinner, svårläkta sår samt infektionskänslighet kan vara tecken på leukemi. Små barn kan oftast inte förklara att de har ont i leder eller muskler. Istället blir dom kinkiga och irritabla och visar ofta smärtan genom hälta.

Hur ofta upptäcks kronisk leukemi?

Kronisk leukemi upptäcks inte sällan av en slump då ett blodprov, som har tagits av ett annat skäl, visar sig innehålla för många vita blodkroppar. Mer allmänna symtom som trötthet, svettningar och viktnedgång förekommer även vid kronisk leukemi och ibland kan också den normala blodbildningen vara hämmad.

Leukemi kallades förr blodcancer, men är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Den karaktäriseras av okontrollerad tillväxt av omogna förstadier till vita blodkroppar i benmärgen. Leukemicellerna tränger ut den friska blodbildningen och tränger sig så småningom även in i blodet och övriga organ i kroppen.

Vilken leukemi är vanligast?

Akut myeloisk leukemi, AML, är den vanligaste typen av akut leukemi och cirka 350 fall diagnostiseras varje år. Sjukdomen innebär att de vita blodkropparna, oftast förstadier till granulocyter, är sjuka.

Hur vanligt är leukemi hos barn?

Akut leukemi utgör en tredjedel av all barncancer. Det innebär att ungefär 100 barn om året får akut leukemi. Det finns ytterligare några leukemier som inte passar in i någon av indelningarna.

Hur många barn får leukemi?

Varje år upptäcks 700 nya fall av leukemi i Sverige. Av dessa är runt 100 barn. Men leukemi är inte en enda sjukdom utan många olika med varierande prognos och behandling.

Share this post