Innehållsförteckning
Vad är den heliga trådens ceremoni?
Ceremonin hålls i ett tempel eller en festlokal. Brudens far lämnar bort henne till den nya familjen, och de ger henne olika gåvor. Brudparet går sju steg runt en helig eld, och de lovar varandra att vara trogna.
Vad står i de fyra vedaskrifterna?
Vedaböckerna består av flera samlingar. Äldst är Rigveda (sångernas veda) där vissa partier anses ha tillkommit före ariernas invandring (ca 1500 f.Kr). Hymner, sånger, böner och besvärjelser är en stor del av innehållet.
Varför firar vi diwali?
Varför firas Diwali? Högtiden associeras med kunskapens ljus och med det godas seger över det onda. Ordet Diwali är en förkortning av sanskrit deepaval, som betyder en rad av ljus. Diwali är framförallt tillägnad gudinnan Lakshmi, hustru till Vishnu och lyckans och välståndets gudinna.
Vilka gudar finns inom hinduismen?
Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva.
Vad är hinduismens utformning?
Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.
Vad är hinduismen i Indien?
Hinduismen är den dominerande religionen i Indien med omkring 1,1 miljard anhängare och är en av världens äldsta religioner. Hinduism kan uppfattas såväl som polyteistisk som monoteistisk, eftersom mångfalden av gudomar ofta uppfattas som manifestationer av, eller tjänare åt, ett Högsta väsende, Brahman.
Vad är hinduismens tidsuppfattning?
Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.