Innehållsförteckning
Vad är en arbetsvärdering?
Ett arbetsvärderingssystem värderar de krav som ställs i arbetet och ger en rangordning av svårighetsgraden mellan olika arbeten. Resultatet kan användas till att göra olika jämförelser internt och analysera hur företaget lever upp till sin lönepolitik.
Vad kan män göra åt löneskillnaderna?
- Dela mer lika på föräldraledigheten.
- Arbeta heltid och få ihop livspusslet.
- Arbeta hela arbetslivet med hälsan i behåll.
- Bättre etablering för utrikes födda kvinnor.
- Minskad könssegregering på arbetsmarknaden.
- Trygghetssystemen viktiga för ekonomisk jämställdhet.
- Löneskillnaderna behöver minska.
Vem har rätt att ta del av lönekartläggning?
Alla arbetsgivare ska genomföra en årlig lönekartläggning. Arbetsgivare som har mellan 10 och 24 anställda ska ha en årlig skriftlig dokumentation över lönekartläggningen och de åtgärder som planeras i syfte att eliminera en osaklig löneskillnad.
Hur gör man Löneöversyn?
Chefer genomför lönesamtal med sina medarbetare. I ett lönesamtal får båda parter bedöma året som gått och hur de uppsatta målen nåtts. Lönekriterier används för att tydliggöra vilka mål och resultat varje verksamhet vill uppnå. Utifrån lönesamtalet gör varje chef en bedömning av vilken lön medarbetarna ska ha.
Hur ofta ska arbetsgivaren göra en lönekartläggning?
Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att se till att arbetsplatsens löner är jämställda. Här förklarar vi vad lagen kräver av en lönekartläggning.
Vilka ska ingå i lönekartläggning?
Vilka anställda ska ingå? Alla anställda ska tas med, oavsett anställningsform. Även föräldralediga ska räknas med, men däremot inte inhyrd personal då dessa har en annan arbetsgivare.
När måste man göra en lönekartläggning?
Vem behöver göra en lönekartläggning? Tidigare uttryckte lagen att lönekartläggning skulle ske vart tredje år. Detta ändrades den 1:a januari 2017 och ska nu utföras årligen. Dessutom är det ett krav att företag med minst 10 anställda tydligt dokumenterar lönekartläggningen.
Vem ansvarar för lönekartläggning?
Är lönekartläggning offentlig?
Alla arbetsgivare med tio eller fler anställda, såväl offentliga som privata, måste varje år – innan årets slut – genomföra och dokumentera en lönekartläggning för att ta reda på om det finns löneskillnader som har samband med kön.
Vilken lag styr arbetet med lönekartläggning?
Lönekartläggning regleras i Diskrimineringslagen. Nedan gås den igenom steg för steg. Lönekartläggningsarbetet ska ske i samverkan med de fackliga organisationerna. Samverkan bör ske i alla de steg som ingår i arbetet, det vill säga från undersökning till eventuella åtgärder som behöver vidtas och uppföljning.
Varför göra lönekartläggning?
Syftet med en lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Arbetsgivare har en skyldighet att arbeta för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Arbetet kallas i Diskrimineringslagen för aktiva åtgärder.
Vad händer om man inte gör lönekartläggning?
Enligt lagen ska en lönekartläggning göras varje år, för kontinuerligt arbete med jämställdhet. Om DO ska granska er lönekartläggning och ni inte vill göra en, kan Nämnden mot Diskriminering efter framställning från DO förelägga arbetsgivaren att vid vite fullgöra skyldigheterna.
https://www.youtube.com/watch?v=bDMSkUQW6yU