Innehållsförteckning
Vad är en candela?
Candela (cd) Candela kallas även ljusstyrka och är ett mått för ljusets densitet i den riktning dit en ljuskälla lyser kraftigast. Ljusstyrkan anges typiskt för ljuskällor som har en reflekterande beläggning, som t. ex. en 12 volts halogenlampa.
Vad mäter candela?
Ordet Candela kommer från latinet och betyder vaxljus eller talgljus och ursprungligen betydde en candela ljusstyrkan för ett vaxljus. Hur stor intensiteten är för en belyst yta, kan mätas med ett mätverktyg som avgör hur stort ljusflöde som utstrålas på den angivna ytan (denna läggs då direkt mot fronten på ytan).
Hur mycket candela?
Enheten en candela definieras som ljusstyrkan i en given riktning från en ljuskälla som utsänder monokromatisk elektromagnetisk strålning med frekvensen 5,40 × 1014 hertz, och vars strålningsstyrka i denna riktning är 1/683 watt per steradian, enligt det 16:e CGPM 1979.
Vad innebär belysningsstyrka?
Belysningsstyrka är det ljusflöde som träffar varje kvadratmeter av en belyst yta. Mäts i enheten lux/m2. Belysningsstyrka är ett kvantitetsbegrepp som är enkelt att mäta med en Luxmätare.
Vad betyder candela på latin?
Candela är latin och betyder ”vax- ljus”, ”talgljus”, vilket avslöjar den ursprungliga betydelsen – en candela var ljusstyrkan för ett vaxljus.
Vad är det för skillnad på ljusflöde och ljusstyrka?
Till skillnad från ljusflöde (lumen) tar ljusstyrka (candela) hänsyn till vinkeln som ljuset skickas ut i (läs mer om spridningsvinkel nedan). Två spotlights med samma ljusflöde men olika spridningsvinklar har därför också olika ljusstyrka (spotlighten med smalare spridningsvinkel har högre ljusflöde).
Vad mäts färgtemperatur i?
Färgtemperatur är en fysikalisk definition för ljusets färg som mäts och redovisas som ”absolut temperatur”. Den anges inte, likt celsiusskalan, i grader (°) utan enbart i enheten kelvin (K).
Vad betyder 2700K?
Kelvin (K) används för att benämna färgen på ljuset. En bra regel att kunna är desto högre Kelvin desto kallare (vitare) ljus och desto lägre Kelvin desto varmare (gulare) ljus. Varmvitt ligger mellan 2700K-3000K. 4000K räknas som neutralvit och 2500-2100K räknas som extra varmvit.
Hur mäts belysningsstyrka?
Enheten för belysningsstyrka är lux (lx) = lumen/m2, E. Belysningsstyrkan är det absolut vanligaste måttbegreppet för ljus och det som är lättast att mäta. Lux kan likaväl skrivas som lumen per kvadratmeter, det vill säga hur mycket av en ljuskällas ljusflöde som når fram till en specifik belyst yta.