Frågor

Vad ar en Golgiapparat?

Vad är en Golgiapparat?

Golgiapparaten fungerar som cellens postkontor som tar emot, sorterar och paketerar protein som ska till olika ställen i kroppen. Golgiapparaten består av tre platta delar som kallas cisternae. Figuren visar hur det endoplasmatiska nätverket och golgiapparaten ser ut i våra celler.

Vad är det som gör att inte alla celler i kroppen blir likadana?

Alla celler har en begränsad livslängd. Celler som dör ersätts av nya celler som bildas genom att cellerna delar sig. Den processen kallas celldelning. Det tar olika lång tid för olika typer av celler att förnya sig genom delning.

Vad är en organism?

En levande varelse med egen ämnesomsättning, till exempel en bakterie, en växt eller ett djur, inklusive människan.

Vad bildas i golgiapparaten?

Golgiapparaten är en organell som förekommer i eukaryota celler. I golgiapparaten bearbetas, sorteras och paketeras de proteiner som bildats i det korniga endoplasmatiska nätverket. I golgiapparaten modifieras de nyinkomna proteinerna genom att enzymer tillför kolhydrat- och fosfatgrupper till proteinerna.

Hur nybildas celler?

I många vävnader är det stamceller, omogna celler med förmågan att göra nya celler av olika typer, som bildar nya celler. Stamceller känner noga av hur många celler som behöver bildas, eftersom en över- eller underproduktion är farlig.

Kan en cell inte bli hur stor som helst Varför är det så?

Eukaryota celler är ungefär 10 gånger större i jämförelse med prokaryota celler och kan ha en volym som är uppemot 1000 gånger större. Den huvudsakliga skillnaden mellan prokaryoter och eukaryoter är det faktum att eukaryoter innehåller mindre rum inne i cellen som omges av membran, så kallade organeller.

Vad är typiskt för en organism?

Alla organismer (växter, svampar, djur, med flera) består av celler eller syncytium (celler med flera cellkärnor, finns exempelvis hos flera svampar). Alla celler av en enskild organism föreställer ett komplexartat system. Alla celler och hela organismen avgränsas med ett membran.

Share this post