Vad är en gröda?
Grödor är växter inom jordbruket som odlas till föda åt människor eller till djurfoder. Till grödor räknas till exempel sädesslagen, potatis, sockerbetor samt grönsaker och bär. För att grödorna ska ge avkastning behöver de näring och vatten samt tillsyn i form av skötsel som kan bestå av till exempel ogräsrensning.
Hur mycket vete odlas i världen?
Vanligt vete eller brödvete (Triticum aestivum aestivum) är det mest utbredda sädesslaget som odlas i världen idag, men också ett av de absolut viktigaste. Det skördas ca 600 miljoner ton vete i världen per år, odlat på över 200 miljoner hektar land.
Vad används spannmål till?
Spannmål odlas på en tredjedel av all Sveriges jordbruksmark. De vanligaste sädesslagen som odlas i Sverige är vete, korn, havre, råg och rågvete. De hör till våra vanligaste och viktigaste råvaror för livsmedel och av detta blir det bland annat mjöl, energi och foder till djur.
Får gröda att växa?
Det finns ingen klar definition av växande gröda. Dock kan man säga att i princip alla jordbruksgrödor anses vara växande gröda. Syftet med skyddsjakten är att de vilda djuren inte ska orsaka skador. Under stora delar av den tid som grödorna inte växer är det jakttid för hjortar och gäss som uppehåller sig på grödor.
Kan säden?
Fröna (som kan kallas säd, sädeskorn, cerealier eller spannmål) tas om hand för att till exempel malas till mjöl, valsas och klippas till gryn eller ångprepareras och valsas ut till flingor. Resten av växten blir till halm. För att förbättra hållbarheten torkas spannmålen vanligen i en spannmålstork.
Vad finns det för grödor?
Spannmål, grönsaker, raps, sockerbetor och vall är exempel på grödor. Växter ger vegetabilisk mat som bröd, grönsaker, potatis, matolja och socker. De är också basen för att producera foder, mat till djur. Under senare år har vi även börjat odla grödor som kan användas till värme och drivmedel.