Frågor

Vad ar en hogskoleutbildning?

Vad är en högskoleutbildning?

En högskoleutbildning är en utbildning på eftergymnasial nivå. Den regleras i högskolelagstiftningen. Utbildningen definieras av placeringen i utbildningssystemet – den kommer efter gymnasieskolan. Den definieras också av kravet att utbildningen ska vila på vetenskaplig eller konstnärlig grund.

Vad har man för lov på högskolan?

Man har inga lov när man studerar på universitet/högskola. Höstterminen pågår in i januari och sedan fortsätter vårterminen direkt. Men ofta är det fritt från föreläsningar exempelvis kring jul.

Vad skiljer universitet och högskola?

Ibland, eller ganska ofta, ställs frågan om vad det är för skillnad för högskola och universitet. Det lite knastertorra svaret är att universiteten har en generell rätt att själva definiera och driva sina forskarutbildningar medan högskolorna måste ansöka om examenstillstånd för varje enskild forskarutbildning.

Hur blir en högskola ett universitet?

För att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning måste du vara behörig. Grundläggande behörighet får du genom slutbetyg från gymnasiet, med lägst betyget godkänt i kurser motsvarande minst 2 250 gymnasiepoäng. Har du inget slutbetyg går det att läsa in på exempelvis Komvux.

Vad händer om man Failar en tenta?

Om man kuggar en tenta eller ett delmoment som ett projekt eller uppsats får man helt enkelt göra om det. Omtentor brukar ges minst en gång extra, utöver den vanliga examinationen per år. Vissa omtentor, oftast för kurser många program på KTH läser, går många gånger på år.

Finns det lov i universitet?

Det finns inga officiella lov som till exempel jullov, sportlov eller sommarlov när du studerar på högskola. All tid från terminsstart till dess att terminen slutar räknas som studietid.

Hur vet man vilka som är Spärrkurser?

Spärrkurser är kurser du måste ha klarat för att få börja en viss praktikperiod. Nedan ser du dessa kurser för respektive praktikperiod.

Hur fungerar Spärrkurser?

För att säkerställa att teori och praktik varvas för studenter som har fartygsförlagd utbildning har ”spärrar” införts i utbildningen. Det innebär att du inte kan börja en viss praktikperiod innan vissa kurser är godkända.

Share this post