Frågor

Vad ar en larande arbetsplats?

Vad är en lärande arbetsplats?

På en arbetsplats som fokuserar på lärande och verksamhetsutveckling är det inte antingen eller. Lära av andra kan ske genom studiebesök och genom att delta i olika nätverk utanför arbetsplatsen. Lära på jobbet handlar om utbildning på arbetsplatsen, olika personalträffar samt deltagande i arbetsgrupper och projekt.

Vad innebär det att arbeta utvecklingsinriktat?

Anpassningsinriktat lärande behöver därför kombineras med utvecklingsinriktat lärande som innebär att varken uppgiften, målen eller förutsättningarna är givna. Individen ansvarar själv för att identifiera, tolka och formulera uppgiften. Här lär sig individen formulera problem istället för att bara lösa givna problem.

Varför livslångt lärande?

Det livs- långa lärandet är en helhetssyn på utbildning och lärande som erkänner lärande i flera olika miljöer. Begreppet består av två dimensioner. Den livslånga dimensionen innebär att individen lär under hela livet. Den livsvida dimensionen erkänner formellt, icke- formellt och informellt lärande.

Vad är utvecklingsinriktat lärande?

Det utvecklingsinriktade lärandet kännetecknas av att kritiskt ifrågasätta rutiner, mål, föreskrivna uppgifter och som alternativ utveckla och pröva nya sätt och metoder att hantera arbetsuppgifter på arbetsplatsen (Ellström, Ekholm & Ellström, 2003; Ellström & Hultman, 2004).

Vad är utvecklingsinriktat ledarskap?

Ett utvecklingsinriktat lärande förutsätter, enligt Ellström och Ekholm, en verksamhet där utrymme finns för reflektion, alternativ tänkande och prövning av nya arbetssätt.

Vad betyder livslångt?

Med livslångt lärande avses allt lärande under en människas livstid som syftar till att utveckla hennes kunskaper och färdigheter inom privatlivet, samhällslivet, det sociala livet och/eller arbetslivet.

Vad menas med att förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande?

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barnen och deras behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Vilka stödinsatser gör man i förskolan för det enskilda barnet?

Verksamheten ska främja leken, kreati- viteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter( Läroplan för förskolan). Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande.

Share this post